Izgrađen i blagoslovljen bijeli križ u Studencima kraj Ljubuškog

Križ u Studencima

Jučer je u Gornjim Studencima, na brdu Kličevac, održana svečana sveta misa te ujedno i blagoslov novoizgrađenog križa. Ova iznimno važna svečanost okupila je zajednicu vjernika iz svih okolnih područja kako bi zajedno proslavili ovaj znakoviti trenutak. Ovaj križ od sada će ponosno stajati kao simbol vjere i duhovnog zajedništva.

„Ovo je trenutak velike radosti za našu zajednicu. Ova lijepa i topla priča ne bi bila moguća bez velikodušnosti ljudi koji su se predano zalagali za izgradnju ovog križa. S ponosom ističem da je idejni autor i sponzor ovog projekta, gospodin Šimun Šito Ćorić, bio ključna uz podršku hrvatske dijaspore u Švicarskoj te još nekih anonimnih donatora“, izjavio je don Ivan Perić za hercegovina.info.

Križ u Studencima

„Članovi i dobrotvori udruge "Planetarne Hrvatske" postavili su sebi nesebičan cilj, a to je podizanje bijelih križeva na vidnim mjestima diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovi bijeli križevi, koji nisu smjeli biti postavljeni za vrijeme komunističkog režima, a koji su za vrijeme zadnje agresije na hrvatski narod na dosta mjesta su i srušeni, ovim činom postaju snažan simbol i podsjetnik na vjeru i zajedništvo“, dodao je.

Kako smo doznali tijekom propovijedi, udruga je do sada uspješno financirala podizanje niza bijelih križeva, od Iloka, preko Molva u Podravini i Like, pa sve do Bosanske Posavine i Hercegovine. Po svemu sudeći, nastavlja se neprestano raditi na postavljanju novih križeva duž cesta i autoputova, čime se simbolički podiže duh vjere i zajedništva.

Križ u Studencima

Don Ivan Perić također je naglasio važnost udruge „Planetarna Hrvatska“ kao i njezinih tihih, samozatajnih i nesebičnih članova koji su neumorno radili kako bi ostvarili ovaj projekt. „Oni djeluju bez očekivanja zahvalnica, samo s ciljem da čine dobro. Aktualna kontakt osoba udruge je fra Šimun Šito Ćorić, koji je ujedno i pratio projekt od samih početaka. Oni žele po Hercegovini a i šire podići križ kao znak spasenja, jednostavno da se zna čiji smo“, rekao je.

Križ na brdu Kličevac je istinski izvanredan. Njegova vidljivost proteže se cijelom Studenačkom dolinom, a vidljiv je i s autoputa na Bijači. Nevjerojatno je da njegova svjetlost doseže čak i do Vrgorca, u susjednoj Republici Hrvatskoj.
 
„Radosni smo da će križ stajati na visoravni jer biti će vidljiv ne samo iz cijele doline nego i najmanje 50 kilometara dalje. Križ je visok 20 metara. Samo križ na Humu kod Mostara, visok 33 metra, može se usporediti s njim u visini. Taj križ visok točno 33 metra, nosi duboko duhovno značenje kao simbol Isusove 33 godine ovozemaljskog života“, dodao je.

Svrha postavljanja ovakvih križeva nije izazivanje nereda niti poticanje na bilo kakve provokacije. „Sjećam se da su u nekoliko navrata spominjali rušenje križa na Humu jer su ga smatrali provokacijom. Važno je naglasiti da križ na Kličevcu nije nikakva provokacija i nije postavljen s takvim ciljem“, istaknuo je don Ivan Perić tijekom propovijedi.

Križ u Studencima

U sam zalazak sunca, u 17 sati stotinjak mještana okupilo se kako bi zajedno proslavili svetu misu i blagoslovili novoizgrađeni križ. Nakon svečane ceremonije uslijedila je mala proslava u pastoralnom centru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.