ISTRAŽIVANJA EU ulaže u Ljubuški

ISTRAŽIVANJA EU ulaže u Ljubuški
Ilustracija

U tijeku su arheološka istraživanja na lokalitetu Stari grad Ljubuški. Istraživanja se provode u okviru projekta 'FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori', koji financira Europska unija.

Projektom na Starom gradu Ljubuški, a kroz arheološka istraživanja, namjeravaju se poboljšati uvjeti za stvaranje održive turističke ponude. One koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine, objavila je federalna.ba.

"Ovo će značajno utjecati na turističku ponudu Ljubuškog, uz lokalitet Kravice, koji godišnje posjeti oko 300.000 ljudi. Ove godine manje jer je pandemija svugdje u svijeti. Što se tiče lokaliteta Starog grada, nadamo se da će se ovdje događati izložbe, predstave i slično", kaže stručni savjetnik za razvojne projekte Grada Ljubuškog Andrea Ćorić.

Ovaj projekat, u vrijednosti 470.000 eura, provodi se u okviru programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji financira Europska unija, a implementiraju ga Grad Ljubuški kao nositelj projekta, Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

"Ovdje ćemo izraditi jednu digitalnu turističku ponudu preko pametnih stolova. Izgradit ćemo pet staza, mapiranje. A područje provedbe su osim Ljubuškog i Široki Brijeg, Blagaj, Stolac, Trebinje i četiri općine u Crnoj Gori", napominje direktor Razvojne agencije ŽZH Radoslav Luburić.

Okončanje radova na obnovi kule u starom ljubuškom gradu očekuje se za dvije godine. S obzirom na to da će tijekom provođenja projekta kulturna i prirodna baština biti sistemski popisana, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju turističke ponude i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije, navodi federalna.ba.