FOTO  Iako postoje samo pola godine, planinari iz Ljubuškog imaju velike ambicije, a sudjeluju i u 'hercegovačkom El Caminu'

HPD Vrlosinj Ljubuški

Iz ljubavi prema prirodi, planinarenju i zdravom životu pretkraj prošle godine utemeljeno je Hrvatsko planinarsko društvo Vrlosinj Ljubuški. Iako mladi, ovo Društvo koje nosi ime po najvišem ljubuškom vrhu, u  nekoliko je mjeseci doseglo brojku od 100 aktivnih članova iz cijele Hercegovine. Okuplja zaljubljenike u prirodu i planine s ciljem razvijanja zdravih navika, očuvanja okoliša, istraživanja prirode, promicanja sportskih aktivnosti i suživota čovjeka s prirodom.

Koliko je HPD Vrlosinj priznat i van granica Hercegovine govori i potpora proslavljenog hrvatskog alpiniste Stipe Božića koji je na dan osnivačke skupštine posjetio Društvo i predstavio svoju autobiografsku knjigu “Penjačevi zapisi”.

U nepunih pola godine postojanja, članovi ovoga Društva su, uz promociju planinarenja i obilaske najviših vrhova Hercegovine i Dalmacije, realizirali nekoliko hvale vrijednih projekata.

Od njih možemo istaknuti ekološku akciju “Pokupi smeće, ne budi kanta”, na području stara ceste – Libbusa čime su dali doprinos jačanju i razvoju  ekološke osviještenosti sugrađana za svoj kraj.

Posebno treba istaknuti i sudjelovanje u projektu „Hercegovački Camino“, pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od crkve sv. Jakova u Međugorju do Tihaljine. 

"U ovoj godini nastavit ćemo s projektima podizanja ekološke svijesti kao i edukativno-promotivnim aktivnostima s ciljem motiviranja mladih za aktivnim boravkom u prirodi kroz predavanja ljubuškim srednjoškolcima za koje ćemo organizirati i besplatni izlet  na Svetog Iliju na Pelješcu. Nadamo se kako ćemo sve pobrojane aktivnosti pretvoriti u tradiciju kojom ćemo naše sugrađane i prijatelje iz drugih općina potaknuti za planinarenje jer ljubav prema planinama čovjeka nadahnjuje i daje mu toliko potrebnu snagu u borbi prema suvremenom načinu života i stresu kojima je svakodnevno izložen", kazao je predsjednik HDP Vrlosilj, Miroslav Herceg koji je ujedno zahvalio svim sponzorima kao i kolegama iz susjednih planinarskih društva na potpori i suradnji.

Uz posjete planinskim vrhovima Bosne i Hercegovine i Dalmacije, ne sumnjamo kako će članovi HDP Vrlosinj uskoro odvažno krenuti i u pothvate osvajanja najviših vrhova Europe. S obzirom na entuzijazam i ljubav prema planinarenju, vjerujemo kako će to i uspjeti.

Kažimo i to kako sve dodatne informacije o radu mogu se dobiti putem društvenih stranica facebook i instagram te na mail [email protected].