Hoće li ljubuški krumpir ići na tržište EU-a, ovisi o samim poljoprivrednicima

poljoprivrednici ljubuški sastanak

... poljoprivrednicima, a to je dolazak FWO komisije koja će odlučiti hoće li ljubuški krumpir ići na tržište Europske unije. S predstavnicima Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su ljubuški poljoprivrednici te su se u međusobnom razgovoru upoznali te razmijenili do sada stečena iskustva.

Ispunjavanje uvjeta

Na sastanku je nazočna bila Olga Lavrentijeva, stručnjakinja koja trenutačno radi za misiju vezano za instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacije Europske komisije. Iz razgovora s njom nakon održanog sastanka doznali smo kako je ovo prvi put da boravi u Hercegovini i ono što ju je iznenadilo jest činjenica o veličini posjeda koju ovdašnji poljoprivrednici imaju.

"Doznala sam da svi oni imaju manje posjede, ali veći broj njih te da se sadnja uglavnom obavlja ručno. To mi je bila nova informacija, ali također od kada sam došlu u BiH doznala sam, što je za mene bilo izuzetno pozitivno, da ovdašnjim proizvođačima ne prijeti problem od štetnih organizama, odnosno da oni trenutačno nisu prisutni", kazala je Lavrentijeva, dodajući kako je pred poljoprivrednim proizvođačima posao ispunjavanja uvjeta koji se od njih traže kako bi mogli izvoziti na tržište EU-a te je istaknula kako se nada da će nadležni učiniti sve što je u njihovoj moći da im to omoguće.

Na naš upit koliko je zadovoljna spremnošću ovdašnjih poljoprivrednika na sve ono što je pred njima, odgovorila je kako su svi oni spremni za komunikaciju te da su spremni objasniti onima kome to bude potrebno svoju situaciju.

FWO komisija stiže uskoro

"Nisam u poziciji predvidjeti što će biti kada dođe FWO misija, odnosno kakva će biti njihova ocjena, međutim, moje osobno mišljenje je da su svi oni u stanju komunicirati i doznati prednosti i poteškoće ovdašnjih poljoprivrednika", kazala je ona.

Kažimo i to kako se dolazak Europske komisije očekuje tijekom ožujka i travnja ove godine, a ono što registrirani poljoprivredni proizvođači krumpira prije svega trebaju učiniti jest da se upišu u fitoregistar.

Dnevni list