Godišnja skupština Udruge "Vojvoda don Ivan Musić"

Znanstveni skup je održan prije godinu dana, a zbornik bi trebao pridonijeti rasvjetljavanju uloga Hrvata u Hercegovačkom ustanku, kao i njihovog vođe u tom ustanku, vojvode don Ivana Musića, Ljubušaka, čije ime Udruga i nosi.

Kako se čulo na redovitoj godišnjoj skupštini, zbornik sadrži radove 14 autora iz BiH, Crne Gore, Japana i Hrvatske. Inače, znanstveni skup je organiziran lani, u povodu 130 godina Berlinskog kongresa koji je bio rezultat ustanka i 160 godina rođenja vojvode don Ivana Musića.

Prema riječima predsjednika Udruge „Vojvoda Musić“ Ivana Bebeka, promocija zbornika radova trebali bi se održati u prigodi Dana općine Ljubuški, 21. veljače, a najavljena su i predstavljanja u Sarajevu i Zagrebu. Veliku pomoć održavanju znanstvenog skupa i tiskanju zbornika pružili su općina Ljubuški i Vlada Republike Hrvatske iz sredstava pomoći Hrvatima u BiH.

Kako je istaknuto na skupštini, u protekle četiri godine koliko Udruga djeluje, učinjeno je više konkretnih poteza koji bi trebali pomoći rasvjetljavanju svijetle uloge hercegovačkih Hrvata u dokidanju Osmanlijske vlasti u BiH. Tako je pored ostalog na mjestu gdje se nalazila rodna kuća vojvode Musića postavljena spomen ploča, a uz tiskanje zbornika radova, najavljena je i potreba organiziranja još jednog znanstvenog skupa na istu ili sličnu temu koji bi trebao doprinijeti daljem vrednovanju mjesta i uloge hrvatskih ustanika u Hercegovačkom ustanku 1875. – 1878. godine.

Dušan Musa [ Večernji list ] ljportal.com