FOTO  Studenčica gostovala u Privlaci

studenci, hkud studenčica

Branimir Grgurovac bio je ugledni koreograf, ne samo u vinkovačkom kraju, već i šire. Osim što je radio koreografije društvima u ovom djelu Slavonije, bio je i koreograf na „Vinkovačkim jesenima“, jednoj od najznačajnijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj.

Na memorijalu je nastupilo pet KUD-ova iz Hrvatske i HKUD „Studenčica“ iz župe Studenci. Studenčica je trebala biti smještena u Privlaci prilikom prošlogodišnjeg nastupa na „Vinkovačkim jesenima“, ali ih je tada organizator „usmjerio“ u Šiškovce čiji je KUD gostovao na Smotri folklora u Studencima prije dva tjedna. Kako su u Privlaci željeli da „Studenčica“ pošto-poto dođe, upućen je poziv na prvi „Memorijal Branimiru Grgurovcu“ što su Studenčani prihvatili.

Službeni dio počeo je polaganjem vijenaca na grob Branimira Grgurovca na mjesnom groblju u Privlaci, a nakon sv. mise u župnoj crkvi sv. Martina uslijedio je nastup KUD-ova na platou ispred Vatrogasnog doma. Program su otvorili domaćini „KC Klasje“ pjesmama, plesovima i prikazom običaja vinkovačkog kraja, a potom su na red došli članovi HKUD-a „Zrinski“.Svakako najjače folklorno ime bio je KUD „Šumari“ iz Vinkovaca koji su u prvoj koreografiji izveli splet pjesama i plesova iz Međimurja, a u drugoj bunjevačka kola i plesove. HKUD „Studenčica“ je izvela splet pjesama i plesova iz Hercegovine, a još su nastupili: KUD „Josip Lovretić“ iz Otoka i KUD „A.G.Matoš“ iz Tovarnika. Da Memorijal ne bi završio bez gange, potrudili su se diplar Željko Keža iz Studenčice i Žarko Ilić rodom sa Zvirića koji je dugo živio u Privlaci, a trenutno živi u Vinkovcima.Prije nastupa na Memorijalu Studenčani su posjetili Gradski muzej u Vinkovcima gdje su mogli pogledati stalni etnološki postav tradicije vinkovačkog kraja, a potom su obišli Vukovar. U gradu heroju obišli su Spomen križ na Dunavu, Spomen dom na Ovčari i gradsko groblje.

Želja je svih župljana Studenaca koji su u dva dana boravili u Privlaci, da se i ovim putem zahvali domaćinima na izvanrednom prijemu i ugođaju za vrijeme cijelog boravka u Privlaci.