Dosta nam je lažnih nada i obećanja

Naime, nakon što su svoju posljednju naknadu dobile u prosincu 2010. za mjesec kolovoz iste godine, u svom pismu koje su nam poslale, one pozivaju sve one koji im žele pružiti potporu na mirni prosvjed na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom odakle će krenuti prema Ministarstvu financija. Prosvjed će, kako stoji u pismu, biti 8. ožujka, a svima koji se odazovu, poručuju da ponesu pištaljke i zvečke.

Lažna obećanja

"Vlada nema sluha ni za majke ni za njihovu djecu! Majkama za potrebe njihove djece nije isplaćena naknada za mjesec rujan 2010., a sada je tekući mjesec veljača i 2011. je godina. Zamolile bismo gospodina čija je zadnja riječ, a za kojeg se nadamo da zna dobro računati, da malo prošeta po trgovinama i da vidi koliko košta, ne prazna priča, nego stvarne stvari koje stoje na odjelu za bebe, kao što su pelene, hrana, bočice, benkice i tako dalje.... Svima nama je dosta lažnih obećanja, lažne nade i priče, vaših lažnih suosjećanja, jer ovo više nije ogorčenost, ni nevjerica, nego stvarna nemogućnost normalnog življenja i preživljavanja. Mi smo najugroženija kategorija društva pa kako je moguće da za nas nema sredstava u proračunu, kako je to moguće da su djeca pomaknuta u stranu", pitaju se majke. U pismu nadalje stoji da je žalosno što su prisiljene mjesecima zvati Ministarstvo financija u nadi da će im se kazati kada će dobiti željno iščekivani novac.
"Međutim, ili nitko ništa ne zna ili kažu bit će, ili se sprema. Ne znamo tko je više jadniji, mi koje zovemo i tražimo svoje što nam pripada po zakonu ili svi ti zaposlenici koji se strpljivo javljaju na telefon dok se gospoda ministri voze u svojim službenim Passatima. Nemojte zaboraviti da ste ga dobili kao i sve ostale povlastice i fotelje zahvaljujući narodu koji vas je izabrao. To je ništa drugo nego licemjerstvo prema nama majkama, očevima i našoj djeci. Sebi imate, a nama nemate", stoji u pismu.

Isplata ovaj tjedan

Ogorčene majke su u svome pismu dale i prijedlog Vladi, premijeru Zdenku Ćosiću i ministru financija Radi Luburiću.
"Poštovana gospodo, voljele bismo da se za maškare svi namaškarite u majke ili u bebe pa da se barem na jedan dan osjećate i posebno i zakinuto", predlažu ove majke, pitajući kada će biti porodiljska naknada, ne jedna nego najmanje dvije.
Premijer Ćosić na ovo odgovara da će isplata porodiljskih naknada biti do kraja ovoga tjedna, međutim, bit će samo jedna isplata. Za neredovito isplaćivanje on krivi bivšu Vladu koja u proračunu za 2010. uopće nije predvidjela novac za porodiljske naknade, osim za prva 4 mjeseca.
"Po usvajanju našega proračuna predvidjet ćemo sredstva koja se duguju za porodiljske, tako da će se nastojati ubuduće isplaćivati redovito", izjavio je Ćosić.

Piše: Mirela Tučić / dnevni-list.ba