Dodig: Ova djeca imaju iste potrebe kao i svi ostali

Kako smo doznali od predsjednice ove udruge dr. Nade Dodig, planirano je da se održi svečana tribina 22. ožujka u gradskoj vijećnici.

Jedan naprema 650

Down sindrom spada u najčešće genetske poremećaje koji nastaje uslijed viška jednog ili dijela kromosoma. Prvi put je ovaj sindrom opisao britanski liječnik Langdon Down 1866. na vlastitom djetetu, pa stoga ovaj sindrom i nosi njegovo ime. “On je ovom sindromu dao naziv mongoloidna idiotija, vjerojatno vođen time što djeca s ovim sindromom imaju kose oči. Inače, prema statistikama od 650 novorođene djece jedno se rađa s ovim sindromom, što je velik postotak. Međutim, ovaj postotak nije zastupljen kod svih skupina majki. Još uvijek vrijedi pravila da što su roditelji, a osobito majka, stariji mogućnost da se dijete rodi s ovim sindromom je veća”, objasnila je dr. Dodig, inače specijalistica pedijatrije u Domu zdravlja Ljubuški. Dodala je da ako se uzmu u obzir majke do 30 godina starosti ovaj sindrom kod djece je znatno manji, odnosno jedno naprema dvije tisuće. Kod majki starosti od 35 do 45 godina, omjer djece rođene s Down sindromom je jadan naprema 300 do 500 novorođenčadi. Kod majki koje su starije od 45 godina mogućnost da se dijete rodi s Down sindromom je jedan naprema pedeset. Isto tako, dr. Dodig je kazala kako neka novija istraživanja pokazuju da u nazad nekoliko godina nije zanemariv porod djece s Down sindromom i kod vrlo mladih roditelja.

Metode otkrivanja
Praksa je u ginekologiji da se trudnici starijoj od 35 godina radi prenatalni pregled, kako bi se vidjelo da li majka nosi dijete s ovim sindromom. Postoje tri metode kojima se u trudnoći može otkriti da li će se dijete roditi s Down sindromom. Jedna pretraga se radi preko hormona u krvi, ali ta pretraga nije sto posto sigurna, samo može dati signal da treba raditi daljnje pretrage. Druge dvije metode od kojih je jedna amniocinteza mogu s velikom sigurnošću pokazati tražene rezultate, i to već i 16 tjednu trudnoće. Dr. Dodig kaže kako u svoj praksi pokušava roditeljima objasniti kako dijete s Down sindromom ne treba izdvajati iz društva njegovih vršnjaka. “Ta su djeca željna ljubavi, nježnosti, prijateljstva kao i sva druga djeca. Roditeljima kažem da su bebe ili djeca s Down sindromom s istim potrebama kao i sve druge bebe ili djeca. Treba ih uključiti u vrtić, u školu i u sve druge aktivnosti u koje se uključuju i zdrava djeca”, objasnila je dr. Nada Dodig.    

Rizik veći kod starijih rodilja
Liječnica Nada Dodig dodala je da ako se uzmu u obzir majke do 30 godina starosti ovaj sindrom kod djece je znatno manji, odnosno jedno naprema dvije tisuće. Kod majki starosti od 35 do 45 godina, omjer djece rođene s Down sindromom je jadan naprema 300 do 500 novorođenčadi. Kod majki koje su starije od 45 godina mogućnost da se dijete rodi s Down sindromom je jedan naprema pedeset. Isto tako, dr. Dodig je kazala kako neka novija istraživanja pokazuju da u nazad nekoliko godina nije zanemariv porod djece s Down sindromom i kod vrlo mladih roditelja.

Zorica Volarević | Dnevni list