FOTO  LJEPOTE JUGA Znatiželjni i ljubitelji povijesti trebaju obići ova dva hercegovačka mjesta

Stolac
Hercegovina.info

Redakcija portala Hercegovina.info u okviru inicijative 'Odmori u BiH' posjetila je jedini bosanskohercegovački grad na moru - Neum, te Stolac.

Neum je općina na jugu Hercegovine, te ovo područje presijeca dva dijela Republike Hrvatske. Udaljen je od Dubrovnika 70 km, a isto toliko i od Mostara, te Međugorja.

U okviru većeg Malostonskog zaljeva, kojeg zatvara poluotok Klek, nalazi se Neumski zaljev. Pripada Jadranskom moru i predstavlja jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more. Zaljev je dug 6, a širok 1,2 kilometra. Neum ima dva granična prijelaza sa Hrvatskom na Državnoj cesti D8 koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Prijelaz 'Neum 1' graniči sa Klekom, a 'Neum 2' sa mjestom Zaton Doli. Europska cesta 'E65' prolazi kroz Neum.

Stolac

Šetnja obalom je idealna za zaljubljenike u more gdje možete popiti neko piće, pojesti neko slano jelo, a tu su i slastice. Ponuda svega ovoga je raznovrsna. Tijekom toplijih dana možete se okupati u moru, a tu su i bazeni hotela smještenih uz obalu. Šetnica uz obalu je uređena, te bez problema možete proći kroz gotovo cijeli Neum. Nije poželjno kretati se obalom za vrijeme jačeg nevremena.

Kroz mjesto Hutovo može se starom cestom stići do Stoca, ali i Ravnog, ukoliko želite izbjeći granične prijelaze. U izgradnji je i nova cesta, te bi uskoro moderna prometnica mogla povezati Stolac i Neum.

Stolac

Stolac je smješten u jugoistočnom dijelu BiH, a na krajnjem istoku Hercegovačko - neretvanske županije. Nastao je na obalama rijeke Bregave, a okružen je uzvisinama Hrgud, Križevac, a tu se nalazi i Vidovo polje. Prema istoku od Križevca je Komanje brdo, Ošanići su na zapadu, Hrgud je sjeverno i uzvišenje Bačnik na jugu prema Hrasnu i Neumu.

Iako malo mjesto, može se vidjeti mnogo toga. Nad gradom dominira Stari grad Vidoški. Iliri i grčki pomorci, rimski patriciji, istočnogotski osvajači, slavenski velikodostojnici, osmanski plemići, mletačke vojskovođe, austrougarski namjesnici, te mnogi poklonici sunca, svježine rijeke Bregave, kulturno - povijesnih valera i tajnovitih poruka iz proteklih stoljeća, ostavili su ovdje svoj trag: gradine i grobove, imena na pločama-poruke za one koji će za njima doći.

Stolac

Osim Vidoškog, Stolac okružuju pećina Badanj (paleolitsko stanište), Daorson (ilirski grad), nekropole stećaka na Radimlji, Boljunima, Rotimlji i Vidoštaku. Vrijedno posjete je i lokalitet Makove kuće (Makova hiža) u kojoj su smješteni portreti Maka Dizdara, te brojni dokumenti koji svjedoče o samom pjesniku, ali i njegovim poznanstvima s tadašnjim uglednicima.

Dok posmatrate predmete u spomen sobi od domaćice kuće, Makove rođake, možete doznati pojedinosti iz života tog pjesnika. Nedaleko od Makove kuće se nalazi uspon prema Vidoškom koji se prostire na 20 000 kvadratnih metara, a unutar same građevine nalaze se ostaci stambenih objekata, kule, bunari, topovske platforme i drugo.

Stolac

Jedna od znamenitosti Stoca je i Mehmedbašića kuća, koja je i nacionalni spomenik. Kuća se nalazi u Hamam mahali, a osim sto je nacionalni spomenik, služi i kao hostel. U oko posjetitelja dolazi i sultan Selimova džamija sa šadrvanom i travnjakom, a sam objekat je obnovljen 2001. godine pošto je srušen u posljednjem ratu. 

Rijeku Bregavu premošćuju Inat ćuprija, Djevojačka ćuprija, Podgradska ćuprija, a svaki od ovih mostova ima svoju zanimljivu priču koju će vam vrlo rado ispričati vodiči koji djeluju u okviru projekta Fondacije 'Mak Dizdar' - Stolac X - centar za interpretaciju kulturnog naslijeđa.

Stolac

Zanimljiva manifestacija koja se održava u tvrđavi Vidoški jeste srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča' na kojem su razni događaji poput: viteških borbi u srednjovjekovim uniformama i sa mačevima, buzdovanima, toljagama, štitovima i ostalim oružjem, rekonstrukcija suđenja zatvorenicima, razne radionice poput streličarstva i izrade predmeta od keramike. Ovaj sajam je pokrenut 2015. godine i održava se jednom godišnje.

Osim svega nabrojanog, u središtu grada se nalazi i spomenik palim partizanima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB). U sklopu spomenika bilo je postavljeno 14 ploča, na kojima su bila ispisana 363 imena civilnih žrtava sa tog područja, a u sredini iznad spomenika se nalazila skluptura. Spomenik je miniran i uništen od strane HVO-a 1993. godine, a preživjela je jedna ploča.

Stolac

Uprkos svemu na tom mjestu, na ostacima spomenika, svakog 25. listopada se obilježava dan oslobođenja Stoca. Očuvana je spomen kosturnica žrtava iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u centru Stoca, ispod spomenika NOB. U sklopu kosturnice, koja broji 150 posebnih limenih sanduka sa imenima boraca, a od značaja je da se u kosturnici nalaze i kosti tri narodna heroja.

Postoje još brojna mjesta na tako malom prostoru koja je moguće posjetiti, a koja pričaju svoju priču o povijesti. Za svakog gosta nezaobilazna je gastronomska ponuda gdje se mogu naći jela poput dolme, japraka, sarme, biber mesa, jela sa roštilja, a uz sve to bogata je i ponuda pića. Za one koji nisu znali, Stolac krije mnoge tajne, a ovo su neke od njih koje su pomenute u ovome tekstu. Preporučujemo da svakako posjetite ovaj gradić ukoliko ste na putu prema Mostaru, Trebinju, Neumu, Bileći, Gacku, Ljubinju.