Započeta izgradnja drugog hangara aerodroma u Livnu

... umrežavanje malih aerodroma na jadranskom području, a u njemu sudjeluju još četiri aerodroma, i to iz Beograda (Srbija), Boveca (Slovenija), Nikšića (Crna Gora) i Raba (Hrvatska). Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4,4 milijuna eura, a za projekt u Livnu je izdvojeno 196.100,00 eura od čega je predviđeno 60.000 eura za izgradnju hangara.

„Kako aeroklub, tj. bilo koja udruga građana ne može biti nositelj takvih projekata, imali smo sreću da se za vođenje i izgradnju projekta zauzela HB županija, tj. Ministarstvo gospodarstva, koje je uz pomoć svojih stručnih osoba uspjelo dobiti sredstva iz EU fondova za izgradnju hangara.

Gradnja hangara je započeta početkom mjeseca listopada i trebala bi biti gotova najkasnije do kraja prosinca 2012. godine. To je prva faza izgradnje potpune infrastrukture sportsko - turističkog letjelišta.

Kako je taj projekt uspješno implementiran zajedno sa svojim partnerima iz drugih zemalja regije, iz Ministarstva gospodarstva HBŽ-a su se odlučili prijaviti i za drugu fazu projekta. U okviru ovog projekta na letjelištu Stipe Krišto planira se gradnja piste dimenzija 850 m x 23 m, platforme 100 x 30 m, spojnice 100 x 10 m, ograda oko cijelog letjelišta dužine 4 km, te pristupnog puta sa magistralne ceste do aerodroma dužine 130 x 6 m.

Ova faza projekta je na početku, tj. u tijeku je izrada projektne dokumentacije i ishođenje dozvola za gradnju, a u BiH, osim Ministarstva gospodarstva HBŽ-a, sudjeluje i općina Prijedor", otkrio nam je Edvard Krišto, predsjednik Aerokluba Livno.

O Aeroklubu

Naš sugovornik nas je upoznao i sa aktivnostima Aerokluba, jednom od rijetkih udruga koja se bavi zrakoplovnim aktivnostima na ovom području, koje postaju sve popularnije.

„Aeroklub Livno postoji već skoro 30 godina i ima 30-ak aktivnih članova. Najstarija je i najozbiljnija udruga koja se bavi zrakoplovnim djelatnostima na ovom području. To podrazumijeva organiziranje i provođenje svih vrsta zrakoplovnih djelatnosti koje traže suradnju i odobrenje od zrakoplovnih vlasti BiH. Aeroklub je izgradio postojeći hangar i pripadajuće anekse koje koristi za smještaj hangara i učionice kao i 4 travnate piste.

Sve to je neophodno da bi se kontinuirano tijekom cijele godine odvijale letačke aktivnosti kojim se aeroklub bavi. Najvažnije su jedriličarstvo i motorno letenje. Jedriličarstvo je najvažnija djelatnost jer ovaj kraj i podneblje pružaju fantastične geografske i meteorološke uvjete za letenje zrakoplovima bez motora. Uz ovakve uvjete je moguće letjeti jedrilicama tijekom cijele godine što je rijetkost za mnoge europske sportske aerodrome.

Aeroklub Livno je svjestan te činjenice i uz razvoj letačkog kadra kroz svoje članove nastoji i iskoristiti sav potencijal ovoga kraja organizacijom jednog od najvećih jedriličarskih natjecanja u ovom dijelu Europe, Livno Adria Cup. Osim toga, na naš teren dolaze i mnogi jedriličari iz drugih europskih zemalja koji još polako otkrivaju sve blagodati ovog područja. Aeroklub Livno pomaže livanjskom kraju, kao i širem području, da se uvrsti u kartu sportskog turizma Europe, te kroz svoju promociju širi i promidžbu cijele HB županije sa svim njenim resursima. Nadalje, AK Livno širi zrakoplovno-tehničku kulturu u ovome kraju koji nema takvu tradiciju i među mladima stvara pozitivan stav o letenju i općenito o zrakoplovnoj kulturi.

Kako članovi aerokluba svakodnevno rade na razvoju i unaprjeđenju kako infrastrukture, tako i letačkih sredstava, svaka pomoć aeroklubu je neophodna i dobrodošla te ovim putem pozivam sve poštovatelje i prijatelje kluba da nam se pridruže i pomognu u radu,"za kraj je istaknuo Krišto.

Izvor: hum.ba