Profesor u mirovinu, učenici u - bojkot!

Livno

Svi maturanti livanjske Gimnazije, njih šezdesetak, stupili u organizirani bojkot kompletne nastave. Glavni razlog je taj što već mjesec dana nemaju nastave iz matematike i što se bilo kakvo rješenje toga problema još niti ne nazire.

Zahtijevajući čak i smjenu školskog ravnatelja, te resorne županijske ministrice, maturanti livanjske Gimnazije ogorčeni su i činjenicom što još ništa nije poduzeto glede njihovih priprema za polaganje hrvatske državne mature, kao preduvjeta za mogućnost upisa na nekom od fakulteta u susjednoj državi.

Kako će se ovaj ‘matematički problem’ u livanjskoj
Gimnaziji riješiti, teško je predvidjeti /MIRO ŠKOBIĆ
Dogovor (ne) postoji

Velik broj livanjskih gimnazijalaca ostao je bez nastave matematike nakon što je prof. Merzuku Kamberu uručeno rješenje o umirovljenju, iako se, navodno Kamber ranije dogovorio s ravnateljem Gimnazije Lukom Novokmetom da će mu, radi bolje mirovine, omogućiti rad u školi do kraja ove godine. Međutim, takav dogovor, Novokmet negira, tvrdeći da je u ovom slučaju postupio sukladno važećim zakonskim propisima. 

U cilju rješavanja ovoga problema, Novokmet ističe da je odmah nakon Kamberova odlaska u mirovinu škola raspisala natječaj za prijam jednog ‘‘matematičara’’, ali da se na taj natječaj nitko nije javio. Nastojeći ipak riješiti problem, nedavno je reagirao i Upravni odbor Gimnazije.

Donio je odluku kojom se u takvoj situaciji odlaže rješenje o Kamberovu umirovljenju i omogućava tome profesoru da se vrati na posao. Prema mišljenju školskog Upravnog odbora, takva odluka ima apsolutno svoje uporište u Zakonu o radu.

Ministrica ne da

No, resorna županijska ministrica Gordana Cikojević tako ipak ne misli, te je usmeno obavijestila Kutlešu da se ne može postupiti po toj odluci. Inače, odluku o Kamberovu povratku na posao podržalo je Vijeće roditelja. No, ni to nije pomoglo.

Nažalost, zbog njezine zauzetosti, mišljenje resorne županijske ministrice Gordane Cikojević o ovom slučaju nismo mogli čuti, ali bez obzira na to posve je sigurno da se ovdje radi o nečijem inatu koji se najizravnije prelama preko leđa učenika. Kako će se ovaj problem riješiti, teško je predvidjeti. No, sigurno je samo jedno da će maturanti livanjske Gimnazije ponovno sjesti u školske klupe kada dobiju profesora matematike.

slobodna dalmacija

piše : Željko