Livno: Brojnim svečanostima obilježen Dan grada

 Livno: Brojnim svečanostima obilježen Dan grada

Svetom misom u crkvi Svih svetih, polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda te Spomenika kralja Tomislava danas 1127. obljetnica prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja, odnosno Dan Grada Livna.

Programu obilježavanja, uz središnji događaj i svečanu sjednicu Gradskog vijeća Livno, nazočilo je i brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović te zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Brojana Krišto a sjednici su nazočili i brojni drugi dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici vlasti iz Republike Hrvatske, predstavnici Katoličke crkve, gospodarstvenici, predstavnici braniteljskih udruga.

-Netko je gradio i dograđivao Livno da bi mi mogli danas s ponosom misliti na njega, od srca čestitam Dan grada Livna, kazao je predsjednik Čović na početku svoga obraćanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Livno.

-Naš je zajednički zadatak da jednako tako danas osmišljamo što mi možemo uraditi da Livno bude još ljepše mjesto za život i još ljepši grad, tako da oni kojima ga ostavljamo budu ponosni na ono što smo mi danas radili.

Puno toga treba uradit, a ja sam siguran da je BiH i ovaj prostor Livna lijep onoliko koliko je to spojeno u jednoj sinergiji svake općine i svakoga grada u njoj.

Ja znam da vi nemate ovlasti jer one su podjeljene tako da jedan dio onoga što vi trebate uraditi u gradu Livnu treba doći s viših razina vlasti, i zbog toga mi je drago da je ovdje s nama i naš predsjednik Vlade HBŽ ali i entitetska razina vlasti kroz svoje ministre, također i razina BiH ta koju sam uvjeren u mjeri u kojoj mjeri vi to planirate, možemo pratiti sve ono što je dio plana razvoja ove sredine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da će ta sinergija doći do punog izražaja, naglasio je dr. Čović.

-Drago mi je da ono što sam čuo iz izvješća predsjednika Vijeća, opisno onoga što radi Gradsko vijeće, ali i vas gradonačelniče, da imate jasan plan kako infrastrukturno urediti grad Livno.

Duboko vjerujem da on danas ima sve preduvjete za infrastrukturni razvoj i sve ono što danas osjećamo u ljetnim mjesecima, uz Božić i novu godinu, može postati dio potencijala ovoga grada kroz turizam. Ali ne samo turizam. I poljoprivreda i energetski sektor su neistražen ovdje.

Spomenuli ste neke investicije u energiji i vjetroenergiji, sunce i solarna energija; neki kažu da je Livno jedna od sredina koja ima najviše sunčanih dana u BiH. Evo danas nas je obdario jedan takav dan, postoji toliko potencijala koji se vežu za hidroenergiju, u HBŽ i gradu Livnu, tako da on prelazi sve ono što je do sada uveliko planirano i projicirano kao jedan projekat ovdje.

Sve su to potencijali kojima možemo zajedno razvijati, ali primarno vi morate dati jedan poticaj takvom razvoju i investitori će prolaziti pored svake naše sredine ako im mi snažno ne otvorimo vrata. Za to postoje svi preduvjeti, samo je pitanje koliko ćemo se mi u ovom vremenu snalaziti, u ovom nesavršenom ustroju BiH, kazao je predsjendik Čović, govoreći o infrastrukturi i projektima.

-Imamo dosta problema u funkcioniranju ili nefunkcioniranju vlasti, i to se pomalo odražava i na ovu županiju.

Još nismo napravili Vladu, nadam se da ćemo vrlo brzo, imati Vladu HBŽ i da ćemo sav naš potrncijal, svih naših šest općina preusmjeriti kako bi dali jedan puni doprinos, kako bi bili ponosni na bavljenje ovim poslom koji radimo.

Još jednom na kraju u uvjerenju da će i naredna naša godišnjica 1128. imati što pokazati svima onima koji se vesele uspjesima u Livnu, ja vam od srca čestitam Dan grada Livna, ali isto tako i blagdan Sv. Mihovila, posebno vama iz policije, u nadi da ćemo današnje raspoloženje prenjeti i putem kanala Radia HB kojeg ste i vi suvlasnici kazao je dr. Čović.

O brojnim infrastrukturnim ulaganjima, nekim novim aktualnim projektima, planovima za budućnost govorio je gradonačelnik Luka Čelan kazavši kako su radovi i kontinuirano ulaganje vidljivi u gradu i prigradskim naseljima unatoč poteškoćama zahvaljujući i suradnji sa viših razina vlasti.

Gradonačelnik Čelan je govorio i o jačanju društvene, gospodarske i političke važnosti Grada te partnerskih odnosa s drugim gradovima, kako u BiH, tako i u regiji.

Zajedničkim naporima Gradske i županijske vlasti te potporom hrvatskih predstavnika s viših razina vlasti, nastojat ćemo i dalje učinili sve što je u našoj moći da se nastavimo razvijati naglasio je Čelan, stoji u priopćenju HDZ-a.