Livno: Baba Matija proslavila 100 rođendan

100 rođendan, baba, matija
...(Giga) Batinić Pavlović rođ. Klišanin proslavila 100-ti rođendan. Oko ranih jutarnjih sati pred kuću slavljenice pristižu djeca, unuci i praunuci rasuti diljem svijeta od Njemačke do Kanade.

Na nesvakidašnje slavlje pristigli su i mještani zaseoka Batinića brda i Gaja gdje su unuci babe Gige  priredili ručak za sve uzvanike. Baba Giga najviše se veselila što je na njen rođendan došao "pratar" župni vikar fra Tomislav Svetinović koji je se pomolio na početku ručka i blagoslovio sve prisutne, baba Giga nije skidala pogleda sa fra Tomislava, a kad bi ga netko zaklonio, pitala bi "di je pratar". Sve uzvanike iznenadili su članovi HKUD Dinara (čiji je član i babina unuka Helena) koji su se pojavili u narodnim nošnjama livanjskoga kraja te su izvedbom izvornih pjesmama i narodnih kola doprinijeli da ova nesvakidašnja proslava rođendana bude uistinu svečana. Za vrijeme ručka orila se ganga i bećarac, babine kćeri Tona, Anica (Ćira), te prija Maruška i susjeda Finka svojim složnim glasovima i "pivanjem" uveseljavali su sve prisute, ni baba Giga nije mogla odoljeti da ne "zakanta" gangu te im je u par navrata napominjala koju da "zapivaju". Iako je sitna i slabije čuje, vesela i razdragana starica, sve je promatrala s osmjehom na licu.

Baba Matija (Giga) rođena u prošlom stoljeću 4.svibnja 1912. god. od oca Joze i majke Ivke r. Drmić, krštena je dan nakon rođenja, a sakrament sv. Krizme primila je u 14. god života (1926). U 23 godini ulazi u sakramenat braka s Jozom Batinić - Pavlović (1910+1979) s njim je imala devetero djece Franjku, Anicu, Dragicu, Ružu, Ivu, Ljubu, Tonku, Anicu i Ivana od kojih je troje danas živo; Iva, Tonka i Anica. Baba Giga može se ponositi sa svojih jedanaest unučadi, dvadeset i jedno praunuče te jedno prapraunuče.

Život je nimalo nije mazio. Doživjela je puno teških trenutaka u svom životu ali malo je pričala o tome. Majka joj je umrla kad ju je rodila. Od malih nogu je čuvala ovce i kod ovaca naučila "pivati", a kada je ojačala i mogla kopati na njivi, išla je u kopače, svaki je dan znala ići s vučijom na leđima po vodu na vrelo Vojdinac udaljeno oko 1500 metara od kuće, a u kući su je čekala djeca i muž i svi kućni poslovi te "blago" koje je držala, radije je voljela leći u krevet gladna nego da joj „blago“ ostane gladno, priča baba Giga. Najsretnija je bila kada se zemlja obrađivala, kada bi joj došli kopači i kada bi pred njih na stol stavljala sve što je imala. Najradosnija je bila kada su kupili magare, jer je ono umjesto nje nosilo teret.  "Baba je uvijek voljela malu djecu i rado ih pazila. Svi njeni unuci će reći da baba nikada na njih nije galamila i da je uvijek pazila da ne budu gladni s ponosom ističe unuka Helena. Unuka Anđa na to još nadodaje da je baba uvijek voljela kišu i da je bila najsretnija kada pada kiša i uvijek je bila vani na kiši i nikada u kuću nije ušla suha, u tom zaseoku nema vodovoda pa se baba borila da uhvati svaku kap kiše za svoje "potribe".
Giga poznaje jako puno pjesmica. Ona ih zove "diklice,  pivala“ ih je cijeli život, najviše kod blaga i ovaca, pa i danas "iskanta" po koju. Najviše je pjevala šaljive i svete, neke od njenih "diklica" govore o ljudima ili događajima iz njene prošlosti, a kada je u društvu uvijek nekako preuzme ulogu zabavljačice. Uvijek rado priča a i svi je rado slušaju i smiju se. Najviše žali za danima kad je kuća bila puna čeljadi i kada je ona "kuvala" ručak u velikom loncu.

Zanimljivo je to da baba Giga nikada u životu nije popila tabletu niti je posjetila doktora. Cijeli svoj život molila je Boga, posebno svoje molitvice koje je naučila moliti od svoje maćehe, a moli ih ujutro kod ustajanja i uvečer kod liganja u krevet i nikada ih ne propušta. Bog se pobrinuo za njenu starost, te se zadnjih nekoliko godina za nju brine njena kćerka Iva (Ivanka). Eto to je naša baba Giga, iako stogodišnjakinja još je puna volje za životom.

Selo Miši