Klub Hrvata u Skupštini HBŽ-a o zahtjevima klubova Srba i Bošnjaka

ustavni sud bih

Naime, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine smatra prihvatljivima zahtjeve klubova srpskog i bošnjačkog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) u svezi tri sporne odluke. Piše Večernji list BiH.
Riječ je o postupku usvajanja Prijedloga odluke o izmjeni odluke o prijenosu prava i obveza Šumskog gospodarskog društva "Hercegbosanske šume", postupku usvajanja Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine HBŽ-a te postupku usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole HBŽ-a.
Iz Kluba hrvatskih zastupnika su naveli kako smatraju da zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa srpskog i bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine HBŽ-a nije osnovan.
Kada je riječ o postupku usvajanja Prijedloga odluke o izmjeni odluke o prijenosu prava i obveza Šumskog gospodarskog društva "Hercegbosanske šume", stav hrvatskog kluba je da se ne radi o ugroženosti nacionalnih interesa Srba i Bošnjaka te da je Skupština HBŽ promijenila samo članove opunomoćenike hrvatske nacionalnosti dok su ostali narodi ostali pri svojim prijašnjim opunomoćenicima.
Također, stav Kluba hrvatskih zastupnika o postupku usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole HBŽ-a jeste da u tom slučaju nisu narušena osnovna konstitutivna prava srpskog i bošnjačkog naroda, niti se tim zakonom protežira jedan jezik, jedno pismo i jedan narod.
Ustavni sud FBiH je po svim spornim, a navedenim točkama, zakazao javnu raspravu koja će se održati 1. veljače.