Elektroprivreda HZ HB ne želi Tušnicu

...se odugovlačilo proteklih mjeseci, a kojom se udio državnog kapitala livanjskog Rudnika uglja Tušnica prenosi na Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB Mostar. Odluka o prijenosu državnog kapitala rudnika sa županije na Vladu FBiH, odnosno Elektroprivredu HZ HB, stupila je na snagu prije par dana, kada je donesena, a njezina primjena i pravni učinci koje će proizvesti počinje danom dobivanja suglasnosti županijske Skupštine.

Bolje KBC Mostar

Dok u Tušnici taj dan smatraju danom svog spasa i preporoda, u Elektroprivredi HZ HB na taj čin gledaju isključivo kao na nametnutu odluku, kojoj se moraju podrediti, ali s njom nisu suglasni.

“Mi taj prijenos apsolutno ne podržavamo, to nema nikakve logike. Vlada FBiH je naš vlasnik, tako da oni mogu donijeti tu odluku, a mi je moramo poštivati. Smatramo da bi bilo mnogo bolje da su nam dodijelili, recimo, KBC Mostar koji ne plaća račune. Na taj bismo način pomagali narod cijele naše države, a ovako su nam nametnuli brigu o stotinu ljudi bez ikakve logike i potrebe. Oni su gubitaši bez perspektive”, kaže nam Matan Žarić, direktor Elektroprivrede HZ HB.

Žarić je osobito naglasio da će oni, ukoliko i dođe do provođenja te odluke, zahtijevati provedbu čitavog niza revizija kako bi se utvrdilo vlasništvo Tušnice.

“S obzirom da se ne zna ni tko je pravi vlasnik tog rudnika, trenutačno je u tijeku provođenje procedure da se vlasništvo Tušnice prenese na Vladu FBiH koja bi ga dodijelila nama. Mi nemamo termoelektrane, tako da smatram da je bilo mnogo logičnije da Tušnica pripadne Elektroprivredi Sarajevo koja ih ima”, kazao je Žarić.

Niko Barać, direktor rudnika Tušnica, nam kaže da oni vjeruju kako će ta potvrda županijske Skupštine doista i donijeti spas za rudnik.

“Mi imamo velike rezerve lignita, čija bi nas prodaja mogla spasti. Državni je interes da se naprave termo objekti u Livnu i Duvnu o čemu je bilo govora, od kojih bi svi imali koristi, jer, nažalost, Elektroprivreda HZ HB nema niti jednu termoelektranu”, kaže nam Barać.

Čekaju odluku

Menadžment Tušnice je bio u pregovorima s tvrtkama koje se bave proizvodnjom vještačkog gnojiva od lignita. Potpisivanje sporazuma takvog karaktera bio bi veliki korak naprijed za ovu tvrku koja se nalazi na rubu propasti zadnje dvije godine. No, kako nam je kazao Barać, sada im preostaje samo čekati Vladu FBiH i nadati se kako će im ona donijeti svjetliju budućnost.

(Dnevni list)