Dijaspora se okuplja u Konjicu, brojni sadržaji za sve

Konjic ćuprija

U okviru 'Konjičkog kulturnog ljeta', u organizaciji Narodnog univerziteta (NU) Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica počinju 'Dani dijaspore, Konjic u srcu BiH'. Prvi program je u subotu 30.7. na glavnoj gradskoj plaži od 16 sati gdje će se održati XX međunarodno natjecanje ekstremnih skokova u vodu pod nazivom 'Skok u Kazan Konjic 2022.'

Na 'Danima dijaspore, Konjic u srcu BiH', u ponedjeljak u 11 sati u zgradi Gradske uprave predstavnici LRC-a uručit će gradonačelniku Osmanu Ćatiću i Gradu Konjicu 'Krunu razvoja privrede', za ostvarene rezultate u prošloj godini. Grad Konjic prepoznat je kao jedinica lokalne samouprave koja bilježi pozitivne pomake i postaje lider u pojedinim oblastima proizvodnje.

Istog dana od 20 sati bit će predstavljena izložb 'Konjički vremeplov', koja kroz fotografije, audiovizualne radove i postavku spomenika kulture, svjedoči o kontinuitetu naseljenog mjesta Konjic kroz stoljeća. Ista je realizirana na osnovu arhivske građe Safeta Hebobovića, a bit će otvorena u Galeriji Zavičajnog muzeja u organizaciji Narodnog univerzitet Konjic.

U utorak 2.8. u 20 sati u organizaciji Centra za dijasporu 'Mreža', u Galeriji Zavičajnog muzeja bit će otvorena izložba 'Bosanski jezik'. Višestoljetna tradicija bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću na izložbi će biti predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo. Centar za dijasporu 'Mreža' na ovaj način želi istaknuti milenijski kontinuitet bosanskog jezika. 

Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Izložba odgovara na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavi se ulogom franjevaca koji su ga osjećali kao svoj maternji jezik i imenovali ga bosanskim. Na velikom broju panoa vidi se živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u suvremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH.

U srijedu 3.8. od 20 sati na platou kod male fontane, uz zgradu Gradske uprave, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic u suradnji sa Udruženjem žena 'Nera' organizira bazar pod nazivom 'Okusi Konjic', koji će sve koji ga posjete podsjetiti na značaj očuvanja tradicije, kada je o kulinarstvu i gastronimiji riječ. Bit će to prilika i za degustaciju jela pripremljenih na način kako su to kroz stoljeća radile generacije prije nas na našem području. Osim jela, bit će tu i prerađevina, te kreativnih radova vrijednih Konjičanki i Konjičana.

U četvrtak 4.8. od 19:30 sati na otvorenoj sceni SC Partizanovo slijedi 22. revijalni festival sevdalinke: Konjic, sevdah 2022 sa  - Almom Subašić, a pomenuti revijalni festival je već godinama dio projekta 'Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine', u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic.

Nakon Konjic sevdaha, od 20 sati slijedi 22. Međunarodni festival folklornog stvaralaštva 'Konjička sehara' u organizaciji BZK Preporod Konjic. U petak 5.8. od 20:30 sati na SC Partizanovo bit će održan koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Admed Alili. U subotu 6.8. od 19 sati u kino dvorani NU Konjic slijedi koncert i predstavljanje monografije 'Djevojke sa Neretve'.

I nakon kraće pauze slijedi nastavak aktivnosti dana dijaspore na Boračkom jezeru u subotu i nedjelju 20. i 21.8. kada će biti upriličen festival dijaspore 'Habitat' - U.G. Hercegovina Lodges.

Trećeg vikenda u kolovoza možete uživati u nekom od pripremljenih programa koji će se održavati na različitim lokacijama na Boračkom jezeru. Bit će tu izložbe fotografija, skulptura, promocije knjiga, radionice za djecu, glazbeni sadržaji.

Sticajem okolnosti ogroman broj bosanskohercegovackih građana živi izvan domovine. Bh. dijaspora je danas neizostavni dio svjetske kulturno - kreativne industrije, od književnosti, glazbe, preko stripa, fotografije do filma, teatra i ostalih vidova umjetnosti. 'Habitat Culture' festival će biti mjesto mogućnosti susreta sa nekim od naših umjetnika iz dijaspore. 

Narodni univerzitet Konjic će na ovogodišnjem 'Konjičkom kulturnom ljetu', predstaviti i program AJBDOC@Konjic sa ostvarenjima Mustafe Mustafića i Kenana Kulenovića, nastaviti sa redovnim kino repertoarom gdje će uslijediti premijere naslova 'Bullet train', 'Nope', 'Seal team' i 'Beast'. Na završnici ljeta publika će uživati u kazališnom ostvarenju 'Prah' sa Gordanom Boban i Mirsadom Tukom, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.