1994. U Konjicu promovirana knjiga o presudnoj bitki za Krajinu

Promocija knjige o Bužimu u Konjicu
Vehid Šišić

U Kino dvorani Narodnog univerziteta Konjic, u okivru manifestacije 'Dani knjige, Konjic 2020', Narodni univerzitet Konjic u suradnji sa partnerom 'Yunus Emre' Institutom iz Mostara priredio je promociju knjige sa naslovom 'Breza ‘94: bužimska bosanska bitka'. Riječ je o pobjedničkoj priči Viteške bužimske brigade predvođene zapovjednikom pokojnim Izetom Nanićem, a koja je odredila daljnji tijek rata na prostorima Bosanske krajine.

Promocija knjige o Bužimu u Konjicu

Autor knjige, nasljednik zapovjednika Nanića na čelu bužimskih vitezova, Sead Jusić, prema ocjeni stručne javnosti i recenzenata ovog rukopisa, na izvanredan način donosi djelo o pobjedničkoj bosanskoj priči. Naime, gotovo u konstantnoj postratnoj melankoliji koja proizilazi iz osjećaja žrtve (pobijeni, silovani, protjerani, zatvarani, spaljeni i porušeni), ova knjiga čitatelje prožima nadahnućem pobjeda koje su tijekom obrambeno-oslobodilačkog rata nizali Izet Nanić i njegova 505. Viteška brigada. 

Na samom početku, prisutne je u ime općinskog vijeća Konjic pozdravio predsjedavajući Ibro Halilović, a u uvodnom izlaganju u svojstvu moderatora i organizatora, direktor Narodnog univerziteta Konjic, Benjamin Mušinović je između ostalog rekao: "Prije svega, ovo je knjiga koja zaslužuje povjerenje, jer ne samo da donosi istinu ispričanu od strane jednog čovjeka, autora, sudionika neposrednih ratnih događanja, nego i drugu stranu priče – ispričanu kroz izvještaje i ratne dnevnike neprijateljskih zapovjednika, zarobljene tijekom akcije 'Breza 94', transkripte i intervjue sa zarobljenim vojnicima agresorske strane, te ispovijesti i sjećanja boraca i pripadnika 505. viteške brigade na prijelomne trenutke obrane Bužima i Unsko-sanske županije".

Promocija knjige o Bužimu u Konjicu

O djelu 'Breza ‘94: bužimska bosanska bitka', govorili su autor Sead Jusić - zapovjednik 505. Vmtbr, te promotori: Esad Bajić - pisac, prof.dr. Salih Fočo, Nezim Halilović Muderris i moderator Benjamin Mušinović, a svojim emotivnim izlaganjem publiku su oduševili legendarni i proslavljeni borci i zapovjednici iz Bužima: Nijaz Veladžić Veljun i Agan Elkašević Ago. Poštovanje prema cijenjenim gostima iz Bužima iskazali su članovi zbora 'Sejfullah' Konjic, Alija Korić i Elmin Sultanić interpretiranjem kompozicije 'Zemljo moja'.

Promocija knjige o Bužimu u Konjicu

Autor kniige Sead Jusić je na koncu izlaganja zahvalio Konjičanima na prijemu i iskazaio poštovanje prema organizatorima, Narodnom univerzitetu Konjic, poklonivši direktoru Mušinoviču jedan primjerak njegove knjige, a posebno je naglasio zahvalnost prema direktoru P.D. 'Igman' Konjic Đahidu Muratbegoviću, kojem je također darovao primjerak promovirane knjige.