FOTO  Katastrofa: Požar zagadio zrak iznad Hercegovine

pravo taj dim veliki je problem Mostaraca koji se već par dana susreću s njim, pa čak zbog njega imaju zdravstvene poteškoće. Kakvoća zraka svakodnevno se bilježi na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Mostaru i u posljednje vrijeme mjere povećanje prašine koja je prešla dopuštenu vrijednost.

- U kolovozu je zabilježeno znatno povećanje koncentracije lebdećih čestica, što je posljedica požara koji se javljaju u regiji, kazala je Nikolina Buntić, asistentica na Odjelu kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Mostaru.

Osim čestica prašine zrak također sadrži i vodenu paru te različite plinove kao što su ugljični monoksid, ugljični dioksid te različiti oksidi dušika i sumpora. Postaja na PMF-u mjeri samo prašinu i dušikove okside i jedina je u Hercegovini koja se bavi time, ali i svakodnevno obavješćuje građane o kakvoći zraka preko displeja koji je izvješen na zgradi fakulteta. Tako građani mogu uočiti kako je ovih dana kakvoća zraka ugrožena.

- Ovakvo starije je trenutačno i mijenjat će se tijekom dana, što se i inače događa, kazala je Buntić. Stanje upravo i jest ovakvo radi svakodnevnih požara koji bukte oko Mostara te sav dim vjetrom dolazi upravo u grad Mostar.

- Zapaženo je da je vrijednost koncentracije PM-10 u zraku tijekom dana zbog požara dostigla visoku satnu vrijednost koja je iznad kritične vrijednosti koncentracije, kazala je Buntić koja dodaje kako štetan utjecaj ovih čestica na ljudsko zdravlje osim o visini izmjerenih čestica puno ovisi i o dužini izloženosti takvom zraku koji za sada ne bi trebao izazvati ozbiljnije probleme kada je zdravije građana u pitanju iz razloga što prekoračenja nisu imala dugoročniji karakter.

Gledajući samu analizu u proteklih desetak dana može se vidjeti kako svakodnevno koncentracija lebdećih čestica doseže visoku vrijednost u određenom vremenskom razdoblju kada je dim ujedno i najviše prisutan u gradu Mostaru. Tako se iz analiza može također zaključiti kako koncentracija lebdećih čestica raste preko noći i da je najviša ujutro i tijekom popodnevna. No, za sada nije zabilježen velik broj pacijenata koji se javljaju na odjelu hitne pomoći kako bi im se ukazala pomoć zbog dišnih problema. Najveće probleme prilikom ovakvog stanja imaju asmatičari.

- Bilo je nešto malo pacijenata, ali nikakvog velikog broja pacijenata nemamo jer je većina njih otišla kod svog liječnika kako bi im mogli dati adekvatne savjete ili pomoći u slučaju da problem postoji, kazali su iz Hitne pomoći koji se nadaju kako neće niti doći do velikog broja pacijenata kojima će dim koji se već par dana nadvio nad Mostarom, predstavljati određene poteškoće u disanju te kako će se isti uskoro povući.

Dnevni list