FOTO/VIDEO  JOZO IVANKOVIĆ Djeca na Haitiju su sretna iako nemaju puno toga, a Gerard Butler je jednostavan čovjek

Mary’s Meals, Marijini obroci, Gerard Butler

Jučer je na YouTube kanalu humanitarne organizacije "Marys Meals" premijerno objavljen dokumentarni film pod nazivom "Ljubav dopire svuda".

Film je sniman 2018. godine na Haitiju, a govori o djelovanju organizacije "Marys Meals", odnosno "Marijinih obroka", čija je misija osiguravanje obroka djeci diljem svijeta.

Sadržaj se učitava...

Zanimljivo, u dokumentarnom filmu sudjelovao je jedan od najpoznatijih glumaca današnjice Gerard Butler, koji je svijet Hollywooda zamijenio skromnim učionicama Haitija i Liberije.

U snimateljskoj ekipi ovog dokumentarnog filma našao se i jedan Hercegovac. Riječ je o Jozi Ivankoviću iz Čitluka. Opisao nam je Jozo kako je došlo do toga da se nađe na Haitiju u jednom ovakvom projektu.

"Do suradnje je došlo tako što su me pozvali moji prijatelji iz Amerike, Sean Bloomfield, Cimela Kidonakis i Jessi Hannapel. Oni odavno dolaze u Međugorje i bave se snimanjem filmova i dokumentaraca. Za njih sam inače radio neke projekte i prije ovoga na Haitiju. Kroz to naše prijateljstvo i poznanstvo došlo je i do ove suradnje na dokumentarcu o Marys Meals. Magnus koji je osnivač Marijinih obroka, angažirao je tu produkcijsku kuću Stella Mar Films koja je pozvala mene da idem s njima.

Mary’s Meals,Marijini obroci,Gerard Butler

"Tražili su nekoga s iskustvom penjanja po brdima na visokim temperaturama. Budući da dugi niz godina snimam hodočasnike u Međugorju, ispao sam im idealan za taj posao", kaže nam Jozo koji je najprije otišao na Floridu.

"Tamo smo bili nekoliko dana. Pripremali smo opremu, cijeli plan, kako snimati, što snimati i kakve kadrove. Nakon toga smo išli u Miami gdje smo imali sastanak s Gerardom Butlerom. Tu smo ostali dva dana i razrađivali cijelu priču. Nakon toga uslijedio je odlazak na Haiti."

Otkuda Gerard Butler u cijeloj priči oko Marys Mealsa?

"Osnivač "Marijinih obroka" Magnus je osoba godine "CNN Heroes" te su se on i Gerard povezali i zajednički su išli u Liberiju. Nakon toga se rodila ideja da idu ponovno negdje skupa. Na kraju je to bio Haiti."

Sigurno je bilo čast ga upoznati?

"To mi je zaista bilo drago. Čovjeka doslovno vidiš u svakom drugom američkom filmu, vrhunski glumac, a onda ti dođe prigoda da surađuješ s njim. Za mene svakako nešto veliko."

Kako je izgledao sami dolazak na Haiti?

Mary’s Meals,Marijini obroci,Gerard Butler

"Moram prvo spomenuti da je putovanje bilo upitno. U to vrijeme bio je onaj veliki požar u Kaliforniji, zahvatio je i kuću od Butlera koja je izgorjela. Izgorjele su mu neke bitne i važne uspomene i to ga je malo dotuklo. Haiti je jako siromašna, ali i korumpirana zemlja. Svi zajedno smo bili smješteni u jednom kampu. Prvi plan je bio obilazak škola gdje djeluje i ne djeluje Marys Meals. Svatko od nas je imao svog čuvara. Dobili smo i mobitele s GPS ako se netko izgubi. Iz tog kampusa se nije moglo izaći, zbog opasnosti od otmice. Uvečer smo znali i čuti pucnjeve. Pokušavalo se smijenit predsjednika s vlasti. Baš smo došli u nezgodnom trenutku", priča Ivanković.

"Tu smo ostali četiri dana. Obilazili smo škole i gledali kakva je situacija u njima. Posebna je bila jedna škola do koje smo išli dva sata pješice. Doslovno morate proći tri brda da dođete do nje. Djeca se izmore dok dođu i odu iz škole.

Mary’s Meals,Marijini obroci,Gerard Butler

No, kako je "Marys Meals"osigurao obroke za njih i oni to lakše podnose. Veseliji su, igraju se, uče. Oni nemaju ni odjeće, ni obuće,ni hrane. No, sretni su. Sam ravnatelj je pohađao istu školu. Također jedna zanimljivost išli smo u jednu školu koju Marys Meals ne pokriva. Gerard Butler je nakon toga rekao da će je on sam ubuduće sponzorirati."

Gerard Butler vrlo jednostavan čovjek.

"Moram reći kako sam zamišljao jednu Hollywoodsku zvijezdu, umišljenu, s kojom se ne može razgovarati. No čovjek je totalna suprotnost. Puno smo se povezali. Njega su isto zanimale stvari o nama o našim životima. Zanimao se dosta i za Međugorje. Njegova majka je tu dolazila nekoliko puta."

Mary’s Meals,Marijini obroci,Gerard Butler

Na kraju je Jozo rekao koliko naše malo toj djeci puno znači.

"Samo 30 maraka jednom djetetu osigurava jedan obrok dnevno kroz cijelu godinu. "Marys Meals" je zaista plemenit projekt i s tako malo može se učiniti jako puno dobroga."

"Marys Meals" svoj ured u Hercegovini ima u Međugorju nedaleko od crkve svetog Jakova. U njemu se mogu dobiti potrebne informacije za sve one koji žele pomoći ovoj humanitarnoj organizaciji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.