Jablanica: Novi prosvjed za očuvanje Doljanke

doljanka

Udruženja iz Banja Luke, Sarajeva, Fojnice, Konjica i Kruščice su najavila dolazak, priopćeno je. ''Mirnim i dostojanstvenim okupljanjem izraziti nezadovoljstvo zbog izgradnje projekta mHE Zlate.

Pozivamo sve građane Jablanice da nam se pridruže i da još jednom ovom projektu kažemo "hvala" i doviđenja'', navedeno je na Facebook stranici ovog događaja. Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš i novi predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović postao je metom oštrih kritika ekoloških udruga, koje su ga optužile za bahato ponašanje i uništavanje okoliša zbog investiranja u gradnju mini hidroelektrane na rijeci Doljanki, jednoj od rijetkih pritoka Neretve koja je do sada ostala netaknuta i predstavlja biser prirode u hercegovačkim predjelima, izvijestile su agencije nedavno.

Dvadeset i dvije ekološke udruge iz BiH u utorak su uputile otvoreno pismo javnosti u kojemu su optužili Teletovića, kojemu je ranije ovog mjeseca povjerena uloga osobe koja bi trebala spasiti ugled košarke u BiH, za pokušaj ''ubojstva rijeke Doljanke''. ''Rijeka Doljanka, hercegovačka ljepotica, pritoka je Neretve, bogata slapovima i sprudovima, moćna u svom kanjonu i kristalno čista.

U Doljanki živi i mrijesti se endemska vrsta pastrve, glavatica, koja je u BiH kritično ugrožena. Na temelju planova iz 1980-ih, rijeka i njen kanjon trebali su se naći unutar Nacionalnog parka Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran, ali zaštita tog područja koje bi bilo nacionalni ponos i izvor prihoda za cijeli kraj godinama se odgađa upravo zbog kojekakvog biznisa poput ovoga, od kojih zajednica nema ništa ali su profitabilni za čaršijsku elitu.

Bez te rijeke sada će ostati ljudi iz jablaničkog kraja, kraja u kojem, kao i mnogim drugim širom BiH, ima sve manje razloga za radost. Nema posla, nema nade, ima samo te prirode koja još jedina nije počela štedjeti na njima'', objašnjavaju ekolozi svoje stajalište.