FOTO  ILINDAN U STOCU I SVEČAN I EMOTIVAN Folkloraši kroz suze ispratili dumu, don Rajko odlazi nakon 22 godine

Ilindan 2021, Stolac
Hercegovina.info

Blagdan sv. Ilije ove je godine u gradu na Bregavi protekao posebno svečano, ali i emotivno. Nakon više od dva desetljeća službovanja od vjernika se oprostio don Rajko Marković, kojeg biskup Palić šalje na drugu župu. U sklopu 19. Večeri folklora Stočani su nakon nastupa priredili don Rajku jedno dirljivo prigodno iznenađenje - oproštaj od dume nakon 22 godine svećeničkog služenja i rada u stolačkoj župi, objavila je i Župa Stolac. 

Predsjednik Društva Nikola Vujnović pozvao je župnika na pozornicu, među stolačke folkloraše koji su u suzama organizirali ovaj oproštaj. 

“Pripala mi je velika čast, ali i obveza, da večeras u ime svih članica i članova HKUD „Stolac“ sadašnjih i bivših i u ime svih mladih naše župe iskreno zahvalim jednom velikom čovjeku i svećeniku, našem prijatelju i voditelju, kojega neizmjerno cijenimo i volimo, koji je za nas mlade stolačke župe puno učinio u ovih 22 godine službovanja u našoj župi. Vi sigurno pretpostavljate o kome se radi, to je naš dragi dumo Rajko, koga molim da nam se pridruži ovdje na pozornici. Dumo je osnovao naš folklor 2002. prije 19 godina, kroz naš folklor prošlo je na stotine mladih, obišli smo pola svijeta, to su bila nezaboravna i lijepa druženja, putovanje i nastupi, koji će nam ostati u neizbrisivoj uspomeni, ali nije to samo bio folklor, to je bio i odgoj i formiranje nas kao osoba u zdrave i zrele ljude. Mi smo u dumi gledali sve i oca i brata i prijatelja i svećenika i to je dumo zaista i bio i zato mu velika hvala, žao nam je što ide između nas, ali mi ćemo i dalje biti s našim dumom povezani, jer ovome prijateljstvu nema kraja. Dumo se za nas žrtvovao, ništa mu nije bilo teško za nas učiniti, uvijek spreman za pomoći na bilo koji način. Zato mu večeras mi njegovi folkloraši želimo zahvaliti neka to bude naš znak pažnje i zahvalnosti za sve ono što je naš dumo za nas učinio. Večerašnji naš program sastoji se u 3 točke: Pozdravne i zahvalne pjesne našem dumi kroz 5 bećeraca koji su skladali naši članovi, zatim naši pokloni, pa obraćanje dume svima nama i završna povijesna fotografija“, kazao je Vujnović.

I program je započeo: Folkloraši su zapjevali župniku pjesmu sljedećeg sadržaja:

Mlado društvo zapjevajmo jako, nauči na sve naš dumo Rajko.
Nek te dumo prati dobra sreća, to je naša želja ponajveća.
Obišli smo s tobom mjesta fina, od Kotora pa sve do Berlina.
Hvala dumo od stolačkog svijeta, ti si s nama dvades i dva ljeta.
Ti se uvijek sjećaj Stoca svoga, a mi ćemo za te molit Boga.

Zatim su slijedili darovi koji su folkloraši uručili župniku, koji se ganut obratio okupljenom puku.  

“E, lako je raditi s ovakom mladošću. Mladi, ponosan sam na vas i hvala vam za sve, a i na ovoj večeri, pozdravima, zahvalama, pjesmama i darovima. U ovoj ću misnici slaviti sv. Mise u kojima ću se rado sjećati svih vas, slika će mi stajati na istaknutom mjestu da me uvijek podsjeća na vas, a cvijeće će mirisati i kad se bude osušilo, hvala vam! Obišli smo puno svijeta, nastupili 340 puta i svugdje ostavili fantastičan dojam, a i oni koji su k nama dolazili, odlazili su iz Stoca sretni i prezadovoljni u želji da se naša prijateljstva nastave i dalje. Pronosili smo slavu svoje župe, našega Stoca i cijele Hercegovine. Vi ste uvijek bili nositelji svih događaja u župi, budite to i dalje. Hvala vam na suradnji, ostanimo i dalje povezani, a nećemo biti ni daleko, do Bijelog Polja pola sata, eto vas u Bijelo Polje, a eto i mene za pola sata u Stolac. Hvala vam i Bog vas blagoslovio”, kazao je don Rajko Marković.  

Paralelno s crkvenim odvijala su se događanja u sklopu Dana općine, koji se također proslavlja na Ilindan. Tim povodom na nekropoli Radimlja upriličen je svečani prijam, kojem su nazaočili brojni Stočani i gosti iz drugih gradova, te predstavnici vlasti. 

Načelnik Stjepan Bošković tom se prigodom osvrnuo na sve što je postignuto u zadnje dvije godine, ali i planovima i projektima koje općinska administracija planira realizirati u budućnosti. Posebno je istaknuo ključne projekte infrastrukture, gospodarstva, ali i ulaganja u kulturne i obrazovne segmente razvoja.  Uz povezivanje prometnog prostora Stolac - Neum, najavio je i izgradnju multifunkcionalne gradske športske dvorane.

„Glavni projekt je gotov, Regulacijskim planom definiran je prostor te bi u rujnu trebali raspisati javni poziv za izgradnju dvorane. Nećemo stati na tome, ovaj prostor koji smo nazvali Regulacijski plan Vidovo polje II, i  na sjednici OV donijeli smo Odluku o pristupanju izradi toga Regulacijskog plana, kako bi prostor od Vidova polja do samog grada oko 5 Ha napravili takvim kroz projekt koji će osigurati stambeno-poslovne zgrade. Time bi osigurali stambeni dio za sve naše mlade obitelji i to je nešto što do sada nismo imali, da ostaju, žive I rade u Stocu“ poručio je okupljenima načelnik.
Najavio je skoro otvaranje Multifunkcionalne dvorane, bivše kino dvorane VP Doma u koju Općina zajedno sa Vladom Republike Hrvatske i Vladom naše županije kontinuirano ulaže značajna sredstva.

Uručena su priznanja općine Stolac za gospodarski razvoj općine za tvrtke; Pekarna Dubrave d.o.o., Hercegovinainvest d.o.o. i Ma-Com d.o.o. Ranije toga dana, kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a na centru položen je vijenac a molitvu u čast svih poginulih branitelja predvodio je stolački župnik don Rajko Marković.

Od sportskog dijela programa u nedjelju je na prepunom sportskom centru u Stocu pred više od 1500 gledatelja održano finale Malonogometnog turnira Stolac 2021. U finalnoj utakmici sastale su se domaća ekipa „Dragoslav Raguž Dragi“ i ekipa „Commerce engineering“ iz Mostara. Bolji su zasluženo bili domaćini koji su na kraju slavili rezultatom 5:2.