Hoće li monsinjor Hoser biti trajno premješten u Međugorje?

hoser

... Silvije Tomašević, novinar s višedesetljetnim iskustvom izvještavanja i jedan od najboljih poznavatelja prilika u sjedištu Katoličke crkve i oko njega.

Neće brzo

On to govori nakon što je u medijima u Italiji, ali i u Hrvatskoj, bombastično najavljeno da će „Međugorje biti priznato te postati papinsko svetište i biskupija s monsinjorom Hoserom na čelu".

Vatikan je prije nekoliko dana objavio da je papa Franjo imenovao pomoćnog biskupa za biskupiju Varšava - Prag, a da će aktualni biskup Henrik Hoser, koji je posebni izaslanik Pape za Međugorje, krenuti put tog hercegovačkog gradića.

To je za talijanske medije bila prilika da se zapitaju zašto Papa imenuje pomoćnog biskupa. To, navode talijanski mediji, može značiti da će monsinjor Hoser biti trajno premješten u Međugorje i da će „najvjerojatnije međugorska župa Svetog Jakoba postati papinsko svetište, s biskupijom na čijem će čelu biti monsinjor Hoser".

Odlazak u mirovinu

- Monsinjor Hoser ima 75 godina, uskoro bi trebao ići u mirovinu. Razgovarao sam o ovome sa zaduženima za medije u Vatikanu. Rekli su mi da trebamo biti oprezni s navodima koji su se pojavili u medijima. Ne treba špekulirati o tome - dodaje Tomašević.

On ne negira mogućnost da mons. Hoser ipak dođe u Međugorje, ali, naglašava, to ništa ne mora značiti.

- Vatikan prije svega nema namjeru dezavuirati domaće biskupe u Mostaru. Neće reći: Bili ste u krivu. I ako monsinjor dođe u Međugorje, to ne znači da će se tu odmah ustanoviti podbiskupija ili biskupija. To neće ići tako brzo - napominje Tomašević.

Izbor Papinog izaslanika za istraživanje Međugorja monsinjora Hosera u crkvenim se krugovima sklonim proglašavanju svetišta slikovito komentiralo kao "duhovni eurojackpot".

Duhovni eurojackpot

Na kraju svoje posjete, na konferenciji za novinare, upravo je monsinjor Hoser govorio o Međugorju kao svetištu u rangu Lurda i Fatime. Izvješće je dovršio prošlog ljeta. Kaže da postoje tri kopije. Jednu je poslao Papi u Vatikan, drugu Poljskoj biskupskoj konferenciji, a treću zadržao za sebe. Sam je otkrio da je njegovo izvješće pozitivan za Međugorje.