HNŽ: HDZ i SDA formiraju manjinsku Vladu HNŽ?

HNŽ: HDZ i SDA formiraju manjinsku Vladu HNŽ?
...poručeno je nakon skoro trosatnog sastanka koalicijskih partnera u HNŽ, koji su predstavnici DF-a ljutito napustili javlja Avaz

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro, iscrpljene su sve mogućnosti i prijedlozi u vezi formiranja izvršne vlasti, ali predstavnici DF-a nisu htjeli odustati od dvije ministarske pozicije, što je njihov stav od prvog dana.

- Oni imaju dva zastupnika u Skupštini, SDA sedam, a mi 11. Zadnja poruka DF je bila kako neće prihvatiti prijedlog da HDZ dobije šest pozicija, SDA pet, a oni jednu, kako su to predložili iz SDA i što je za nas prihvatljivo. Stoga, prijedlog SDA je bio da nađu novog partnera, što smo mi smo prihvatili kako bi, napokon, imali Vladu, rekao je Gagro.Da je koalicija između SDA i DF na klimavim nogama i u ovoj županiji potvrdio je predsjednik Županijskog odbora SDA, Salko Sokolović, kazavši kako su iz DF-a tražili dvije pozicije iz bošnjačke kvote u čemu su, naglasio je, bili kategorični.

- Smatrali smo DF multietničkom političkom strankom, ali su ono, evo, čini se, pokazali pravo lice da su bošnjačka, a ne multietnička stranka kako se predstavljaju u javnosti. Sada je potrebno što prije pronaći unutar Skupštine HNŽ ili partnere ili "ruke" da imamo Vladu, kazao je Salković.

Za sada je izvjesnije, dodao je Salković, da SDA i HDZ formiraju manjinsku, ali je napomenuo kako su DF-u dali rok do ponedjeljka da ih informiraju o tome hoće li prihvatiti njihove stavove ili će, pak, više neće biti dio koalicije.