Hercegovinu nakon oborina očekuje najezda komaraca

Naime, ova vrsta komaraca vodi porijeklo s azijskih prostora i posebno im pogoduje topla klima i vlažno tlo, što je istodobno i odlika Hercegovine pa se, po riječima profesora Suvada Lele, evolucionist zoolog s Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, očekuje ''najezda'' ovih kukaca s prvim povećanjima temperature.

Slab imunološki sustav

''Kišnica koja ne ispari za sedam dana, makar to bila sasvim mala obična lokva, idealno je stanište za ove kukce. A sasvim sigurno će se i ubuduće njihov broj na ovim prostorima povećavati zajedno s globalnim zatopljivanjem, tj. što su temperature i vlage više i oni će biti brojniji'', ukazuje Lelo.

Ova vrsta komaraca je agresivnija od ostalih zbog toga što napadaju isključivo danju, dok u predvečerje i noću odmaraju, zato ljudi i osjećaju intenzivnije njihovu nazočnost. '' Drugi i malo veći problem javlja se kod uboda ove vrste komarca. Riječ je o tome da je to kod nas relativno nova vrsta, pa mi nemamo razvijen imunološki sustav za obranu, te zbog toga organizam burnije reagira. Prilikom ujeda se pojavljuju bolne i neugodne otekline izazvane proteinima koje komarac ubaci u našu krv da bi spriječio njezino zgrušavanje'', objašnjava Lelo, koji je i sam 2007. osjetio to neugodno iskustvo na svojoj koži.

Obavezna zaštita

No, ono što je umirujuće u cijeloj ovoj neugodnoj ljetnoj priči jest da su ujedi komaraca, osim što su iritantni i bolni, kratkotrajni i posve bezopasni, naravno, ukoliko komarci nisu nositelji nekih težih bolesti.

''Iz vlastitog iskustva svim građanima savjetujem da se od uboda štite Autanom jer je to jedino sredstvo koje se do sada pokazalo efikasnim u sprječavanju uboda'', savjetuje Lelo.

Potencijalni prijenosnik arbovirusa i parazita

Azijski tigrasti komarac vrsta je komarca čije se širenje u svijetu pažljivo prati u otprilike posljednjih dvadesetak godina. Azijski tigrasti komarac prisutan je i u BiH posljednjih 5 godina. Vrlo se naglo širi i prilagođava novim prostorima, zdravstveno je značajan kao napasnik i kao potencijalni prijenosnik različitih arbovirusa i parazita. Pojava ove vrste kukca izaziva zabrinutost svih javnozdravstvenih i znanstvenih ustanova, piše Dnevni list.