FOTO/VIDEO  HERCEGOVINA Znate li da Grude kriju jednu UNESCO tajnu?

Grude Peć Mlini
Hercegovina.info

Općina Grude je sredinom prošle godine, potpomognuta sredstvima iz fondova prekogranične suradnje Europske unije, dobila novu, prvorazrednu atrakciju – Avanturistički park Peć Mlini. Upravo ta lokacija je bila jedna od odredišta koje smo posjetili u okviru inicijative 'Odmori u BiH'.

U Parku se uređenim šetnicama i obnovljenim mostovima može šetati sve do izvora Tihaljine, rijeke sa devet imena, od koje je najpoznatije – Trebižat. Iznad vrela Tihaljine je Ravlića pećina, koja je, također, uređena i osvijetljena i u kojoj je postavljeno sportsko penjalište. Duž Cvitanjskih stina izgrađena je Via Ferrata dugačka 300 metara, a najveća atrakcija Parka je zip line sa dvije sajle, čija je ukupna dužina jedan kilometar.

Grude Peć Mlini

Kako je sve krajeve svijeta pogodila pandemija, tako je i ovaj dio Hercegovine, te su nam domaćini kazali kako je zip line sada dostupan samo u dane vikenda, ali da unatoč tome posjetitelja ima. Ovaj je krajolik obrastao niskim raslinjem tipičnim za krške krajeve. Blizina mora daje ovomu kraju blagu klimu mediteranskih obilježja.

Osim ove adrenalinske atrakcije, Grude su bogate i prirodnim ljepotama - od brojnih jama i pećina karakterističnih za ovaj kameni, krški krajolik pa do - što je za ovo područje neobično - brojnih izvora i vodenih resursa (jezero Krenica, rijeka Matica - Tihaljina - Trebižat).

Općina Grude u Bosni i Hercegovini ima više zaposlenih nego prije rata. Sva najznačajnija poduzeća u Grudama bave se proizvodnjom i u privatnom su vlasništvu. Iz Gruda je i najpoznatiji bosanskohercegovački brend - tvrtka 'Violeta'. Osim ove, tu djeluju i 'Grafotisak, 'Franck', 'Lumen', 'Delux' i dr.

Grude Peć Mlini

Na sjeverozapadnom dijelu Kongore nalazi se prirodna rijetkost ovog podneblja - jezero Krenica. Ima stalnu vezu s podzemnim vodama i nikada ne presušuje. Širina jezera je oko 300 m, a dubina 50 m. Ukoliko ste u Grudama u svibnju, onda možete posjetiti i kulturnu manifestaciju 'Šimićevi susreti' koja se održava u čast jednog od najvećih hrvatskih pjesnika - Antuna Branka Šimića, te njegovog brata, književnika Stanislava.

Sadržaj se učitava...

Grude su poznate i po zaštićenoj nematerijalnoj baštini od strane UNESCO-a. Ukoliko niste znali, ganga je kao način pjevanja Zagore i dijela Dalmacije i Hercegovine stavljena na listu ugrožene svjetske baštine, zaštićena kao nematerijalna baština.

S obzirom na veličinu općine i njen turistički potencijal, trenutačni smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe. Na prostoru općine nalazi se jedan hotel - 'Otok' (kapacitet 23 sobe s 62 ležaja), dok se ostatak smještajnih kapaciteta nalazi na Seoskom turizmu 'Marića Gaj' (24 ležaja), te motelima 'Dorin' i 'Kod Barića'. Gastro ponudu općine Grude čine jela i pića karakteristična za područje Hercegovine: hercegovački pršut, raštika, pura, jela ispod hercegovačke peke ili sača, poznata hercegovačka loza i mnoga druga.

Grude Peć Mlini

Kada je u pitanju prometna infrastruktura, Grude su cestama povezane sa Imotskim (RH), Ljubuškim, Posušjem i Širokim Brijegom.

Na ovom putovanju smo posjetili i podrume Andrija koji su smješteni kod Čitluka. Boravak u Hercegovini ne bi bio potpun bez užitka u tradicionalnim hercegovačkim vinskim sortama - blatini i žilavki, koje između ostaloga možete kušati u jednoj od najvećih vinarija u BiH, koja svoje proizvode distribuira u većinu europskih zemalja, ali i Sjedinjene Američke Države i Kinu.

Grude Peć Mlini

Domaćin nam je bio Miroslav Miro Ćorić koji nas je počastio lijepim riječima, humorom, ali i životnim lekcijama. Također predstavio nam je skrivene kutke gdje se spravlja vino, zalihe, ali i brojne druge detalje. Jako kvalitetna vina možete probati na ovoj lokaciji i nećete požaliti ukoliko ju posjetite i razgledate, a možda ponesete sa sobom i neki suvenir. Ukoliko popijete koju čašicu viška ili ste umorni od puta, ovaj objekat nudi i mjesto za odmor.

Kada smo ga spomenuli, navest ćemo da smo posjetili i Široki Brijeg. Za posjetu je vrijedno istaknuti franjevački samostan, koji je centar duhovnog i kulturnog života tog kraja i čija galerija skrbi za zavidnu kolekciju umjetničkih djela. Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije su objekti jedan uz drugi. Temelji crkve položeni su 1846. godine, a crkva je od tada rušena i renovirana. U blizini se nalaze Gimnazija 'fra Dominik Mandić' te Franjevački muzej i galerija.

Grude Peć Mlini

Sadašnji oblik imena grada je ijekavizirani oblik ikavskog: Široki Brig jer je ovo područje tradicionalno ikavsko. Ikavski oblik se koristi u pjesmama, navijačkim skupinama i neslužbenoj uporabi, iako službeno se koristi isključivo ijekavski, navodi se na stranicama Wikipedije.

Široki je Brijeg smješten na rijeci Lištici.Površina grada je 388 km². Središte grada je smješteno na 270 metara nadmorske visine, te tako pripada onom dijelu koji se naziva 'niska Hercegovina'. Grad je udaljen 20 – 25 km od Mostara, 42 km od Međugorja te oko 88 km od obale Jadranskog mora (Ploče). Široki Brijeg je smješten na vrlo važnoj prometnici Mostar – Split, te magistralnoj cesti M 6.1 Mostar – Livno (Bihać – Zagreb).

Grude Peć Mlini

U gradu i oko njega nalaze se brojna kamena zdanja iz rimskog i srednjovjekovnog perioda. Također, mogu se pronaći i zdanja iz starokršćanskog doba. 2016. godine otkriven je Planinski Daorson. Na prostoru sela Podvranića zapadno od Širokog Brijega je prapovijesna gradina, do danas nije uopće niti registrirana kao arheološki lokalitet, niti unesena u Arheološki leksikon BiH. Spominje ju tek Ivan Dugandžić u knjizi 'Širokobriješka baština', i to tek ukratko i ne kao gradina nego kao izdužena gomila sa prapovijesnim zidom.

Neka od poznatijih poduzeća koja djeluju u ovom gradu su 'Feal', 'Hering', autokuća Lijanovići, te 'Mepas'. U gospodarskom pogledu, Široki Brijeg je trenutno jedna od razvijenijih lokalnih samouprava na području Hercegovine, i među srednje razvijenim unutar Bosne Hercegovine. Turizam je grana gospodarstva koja bilježi stalni rast na globalnoj razini, pri čemu mnoge zemlje u tome prepoznaju mogućnost za jačanje cjelovitog gospodarstva. Područje cijele Hercegovine pa tako i Široki Brijeg imaju u tom pogledu velike i do sada vrlo malo iskorištene mogućnosti.

Grude Peć Mlini

Ono što posjetitelji mogu vidjeti između ostalog su kulturno-povijesne znamenitosti, arheološka nalazišta i spomenici (predpovijesne gomile, ostaci antičkog grada Mokriskika, ruševine srednjovjekovnog grada u Borku, brojni stećci, najstarija do sada poznata crkvena građevina u ovom kraju - vjerojatno i u cijeloj BiH- podignuta u V. ili VI. stoljeću u Mokrom, utvrđeni grad koji car Konsatantin spominje pod imenom Mokriskik).

U Širokom Brijegu se danas nalaze Prva i Druga osnovna škola, gimnazija 'fra Dominik Mandić', strukovna, elektrotehnička i ekonomska škola te Likovna akademija. Godine 1996. osnovana je Akademija likovnih umjetnosti. Godine 2003. osnovan je postdiplomski studij 'Ars sacra' kao prvi takav u svijetu.

Grude Peć Mlini

U restoranu 'Vrelo Borak', na izvorištu rijeke Lištice pokraj Širokog Brijega susreli smo se sa direktorom ureda za Europske integracije Županije Zapadnohercegovačke Ivanom Juriljem. On nas je upoznao sa realiziranim i projektima koji su u tijeku. Posebno je istaknuo 'Cycling Rural', na kojem se uz podršku Europske unije trenutno radi, a koji će rezultirati uspostavom nekoliko zanimljivih biciklističkih ruta kroz zapadnu Hercegovinu.