Hercegovina osiguranje: Prodane sve dionice u Herbos fondu

Ovu informaciju potvrdio je za dnevni list Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, navevši u svom odgovoru na pitanje o prodaji dionica Hercegovina osiguranja kako je ova transakcija izvršena 4. travnja ove godine. Međutim, čini se kako prodaja ostatka imovine Hercegovina osiguranja neće ići tako glatko.

Naime, iz Komisije za vrijednosne papire Federacije naveli su kako su utvrdili da sudionici u transakcijama dionicama Društva za upravljanje fondovima Herbos Invest nisu postupili po odredbama pravilnika o sadržaju zahtjeva, postupku izdavanja dozvole i uvjetima za članove uprave društva za upravljanje, odnosno nisu podnijeli zahtjev za dobivanje suglasnosti za dioničara društva uz ispunjenje određenih uvjeta, piše Dnevni list.


Ova će zabrana tako ostati na snazi sve dok se ne dobije suglasnost Komisije sukladno navedenim pravilnicima za stjecanje vlasništva nad predmetnim dionicama od sudionika - kupca. Međutim, ostaje nepoznato kada bi se ovaj proces mogao okončati.


Treba svakako kazati kako je većinski vlasnik Društva za upravljanje fondovima Herbos Invest Hercegovina osiguranje, koje je prema nekim pokazateljima kontroliralo 85 posto dionica ovog društva. Prodaja dionica jedan je od prvih koraka kojim se prodajom imovine ovog nekad jednog od najperspektivnijih poduzeća u zemlji pokušava namiriti silno potraživanje svih onih kojih su imali police osiguranja u toj tvrtci.

Time je zapravo započeo proces o kojem je naš list već ranije pisao, a koji se odnosi na činjenicu da će se jedino prodajom prilično opsežne imovine Hercegovina osiguranja svim osiguranicima auto, životnog i drugih osiguranja namiriti novac koji potražuju.

Napomenimo kako još uvijek traje razdoblje u kojem osiguranici prijavljuju svoja potraživanja; posljednja objava oglasa je bila 15. veljače, a zakonski je rok 90 dana, tako da oni to mogu učiniti još do 15. svibnja.


Radi se o potraživanjima na osnovi osiguranja, šteta, tu su također različiti dobavljači kao i iznajmljivači poslovnih prostora. Svi oni imaju jasno definiran rok i tek kada on sredinom svibnja istekne, zakazuju se ročišta.

U službenom priopćenju Komisije za vrijednosne papire FBiH navedeno je kako su odluku o zabrani prijenosa dionica Herbos Invest d. d. Mostar donijeli na sjednici 5. travnja, pozivajući se na niz zakonskih rješenja.

Naime, u svojoj se odluci pozivaju na članke u Zakonu o Komisiji za vrijednosne papire, Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, Zakonu o upravnom postupku kao i na pravilnik o načinu obavljanja nadzora na tržištu vrijednosnih papira. U provedenom postupku posrednog nadzora prometa dionicama emitenta Društvo za upravljanje fondovima Herbos Invest d. d. Mostar doneseno je rješenje o zabrani prijenosa dionica po osnovi prometa obavljenog na Sarajevskoj burzi dana 31. ožujka, 1. travnja i 4. travnja.