FOTO  HERCEGOVINA Bakina medna za koju je čuo cijeli svijet

Olga Ćuk Trebinje
Zoran Lojpur

'Putniče, prolazniče, svrati, popij, okrijepi se', riječi su koje bi najbolje opisale doček bake Olge Ćuk iz trebinjskog sela Veličani koja već 22 godine drži tzv. 'Bakin štand' ispred svoje kuće u selu. 'Bakin štand' je mala tezga na kojoj baka Olga prodaje nekolicinu domaćih proizvoda i to proizvoda koji su od neprocijenjive vrijednosti. Domaća rakija i med bi se mogli plaćati suhim zlatom koliko su važni.

Olga Ćuk je 81-godišnja baka koja već preko dva desetljeća prodaje svoje domaće proizvode. Godine je nisu omele u kreiranju čuvene 'Babine medne travarice', rakije za koju se čulo na svakom kontinentu.

"Za rakiju koristim kvalitetan med i trave koje se mogu ubrati po hercegovačkim brdima. Koristim ivu, kantarion, majčinu dušicu, hajdučku travu i mnoge druge koje su ljekovite i koje rastu u netaknutoj prirodi. Osušim ih u hladu i onda ih stavljam u rakiju da se otapaju. I ta je rakija sigurno najbolja", objašnjava Olga za Hercegovina.info.

Ali jednu travu koju koristi, baka Olga ne otkriva. Recept i sastojke je samo rekla svojoj nevjesti, koja sve ove godine ravnopravno sa obitelji sudjeluje u branju biljaka za rakiju. Tako je i baka Olga naslijedila recept od svoje svekrve, pa se može reći da je ovo već polako postao svojevrsni brend i obiteljski posao obitelji Ćuk, sa Olgom na čelu.

A medna travarica sve bolesti liječi. Oduvijek se u Hercegovini više vjerovalo u moć rakije, nego u moć lijekova, pa je tako i sada. Baka Olga kaže da su rakiju kupovale i pile žene koje su imale problem sa štitnom žlijezdom i da im je rakija pomagala. "Došla mi je neka žena iz Banja Luke i žalila se da ima čvoriće u grlu. Sljedeće godine kada je svratila, govorila je da su nestali i da čak ni doktori nisu vjerovali kako se to dogodilo. Poslije toga mi je ovdje svraćalo mnogo ljudi iz tog kraja", kaže baka Olga.

Prije nego što je 'razvila' posao sa mednom travaricom, baka je na svom štandu prodavala smokve, sadnice, sve proizvode sa sela koji bi ljudima omogućili lakši život. Godinama je bila jedina iz Popova polja koja je svoje proizvode prodavala na kućnom pragu, jer su popovska rakija i med nadaleko poznati po kvalitetu. Ovaj kutak u Veličanima nema neki određeni putokaz, ali svi znaju ispred koje kuće se prodaje domaća travarica. Baka kaže da to nema nikakve veze, da joj se događalo da nju upitaju poznaje li baka Olgu i gdje joj se nalazi kuća.

"Kada izađem ovdje, osjećam se baš kao na Stradunu. Evo, svratili ste vi, a i maloprije ode jedan čovjek što je sa suprugom došao da obiđe Trebinje. Popričam sa svima, našalim se. Nadam se da će netko od moje djece nastaviti ovaj posao".

Tko god je prošao ovuda, da li da pita za put za Mostar ili da kupi kilogram meda, ugošćen je domaćom mednom ili smokvama, suhim ili svježim, a ispraćen sa savjetom i željom u sretan put. Je li bakina dobrodušnost ili kvalitet domaćih proizvoda, većina kupaca se opet vrati. Vjerojatno je ipak zbog oboje. Kako naš narod u šali kaže: 'Od ovoliko trava, jedna mora pomoći'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.