Hercegovačko smilje uskoro u Aziji

smilje, ulje, smilje, Hercegovina, Tomislavgrad, smilje, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, ulje, smilje, cijena, smilje, sadnja, smilje, Hercegovina, smilje, poziv, Mostar, smilje, žetva, smilje, Hercegovina, smilje, berba, smilje, ŽZH, smilje, ubrano smilje, cijena, Istočna Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, smilje, žetva, Hercegovina, smilje, Čapljina, smilje, ubrano smilje, smilje, Hercegovina, smilje, svjetski brand , Hercegovina, smilje, smilje, niske temperature, šteta, smilje, ubrano smilje, Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, Buna kod Mostara, smilje, Hercegovina, smilje, ubrano smilje, smilje, ubrano smilje, smilje, cijena, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, sastanak, smilje, ubrano smilje
Šantić je tom prigodom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

''Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brandiranja i na kraju ćemo imati brand hercegovačkog smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Europske unije, SAD-a i Kine'', kazao je Šantić.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup u cilju zaštite proizvodnje, brandiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

''Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 milijuna nasada smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla nesmetano'', kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

''Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode'', istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za anti-age program, aroma terapija itd.

''Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod'', kazao je Dujmović.

FENA