HERCEGOVAČKO KAMEN PIVO U Hercegovini još uvijek nemamo kulturu ispijanja piva

Kamen pivo
Instagram

U posljednjih nekoliko godina u Hercegovini se pokrenuo trend proizvodnje piva u malim domaćim, možemo slobodno reći i kućnim mikropivovarama. Za brojne od njih smo već čuli poput Old Bridge piva, Cooltura, Džudžan, Trojansko, Lovac i druge.

Jednu takvu, "St. Patrick" pivovaru, u Posušju je pokrenuo Leon Polić, u kojoj pravi tri vrste piva naziva "Kamen".

Sadržaj se učitava...

"Naša pivovara postoji već nekih pet i pol godina. Na ideju sam došao sam. Studirao sam u Zagrebu prehrambeno-biotehnološki fakultet i baš sam diplomirao na pivarstvu. Tema diplomskog rada bila mi je "Utjecaj kukuruzne krupice na pivo donjeg vrenja." Inače sam radio u mesnoj industriji, i nakon nekoliko godina sam ostao bez posla. Tada sam se odlučio otvoriti jedan pub u Posušju. Bio je to prvi pub u Posušju te sam doma sam u podrumu pokrenuo malu pivovaru."

Koliko je kapacitet vaše mikropivovare?

"Imamo 50 litarski kotao. Pivo se kuha svaki dan. Od jednog kuhanja dobijemo 40 litara piva, što znači da nam je tjedni kapacitet 280 litara.

U Kamen pivovari mogu se pronaći tri vrste piva.

"Proizvodimo Pale Ale ječmeno svjetlo pivo, pšenično mutno i crno pivo. U svemu mi pomažu moja dva brata i moj otac. Nas četvorica možemo taj kapacitet odrađivati", kaže Leon.

Sadržaj se učitava...

Gdje sve plasirate svoj proizvod?

"Pivo se najprije prodavalo u našem pubu. Sada već ide za Grude, Široki Brijeg, Tomislavgrad, pa čak i u Sarajevo.

Objasnio nam je Leon i zašto se pivo baš zove Kamen.

"Dok sam već kuhao prvo pivo pričao sam prijateljima što radim. Onda su mi oni rekli ako već ima "Kameno vino" zašto ne bi bilo "Kamen pivo". Prihvatio sam njihovu ideju."

U zadnje vrijeme u Hercegovini se pojavio veliki broj malih pivovara.

"Među prvima je krenulo Old Bridge pivo, pa Cooltura, Trojansko i druga. Trend je krenuo iz Amerike pa je iz Zagreba i Beograda stigao i do nas. Ispočetka je to bila odlična priča. Napravljen je jedan bum. No, nažalost zadnjih godinu i pol počela je stagnacija. Primjerice, Džudžan pivovara iz Mostara je već zatvorena, Lovac iz Širokog Brijega je kapacitete s 200 litara smanjio na 50 litara. Čujem se sa svim kolegama, kod svakoga je jedna vrsta pada."

Sadržaj se učitava...

Što je razlog tomu?

"Mislim da je prvi razlog što u Hercegovini još nema kulture ispijanja piva. Druga stvar je to što ljudi probaju i nakon toga uzmu Ožujsko ili Karlovačko po navici, a treći je razlog što smo svi mali proizvođači, ne možemo proizvesti veće količine, imamo rabate kod repromaterijala i naše pivo u kafiću bude od tri do šest maraka, što je za naše ljude skupo."

No Leon kaže kako neće odustati.

"Mnogi su već odustali, no, ja neću. Ustrajat ću. Mislim da je to jedna jako lijepa priča", rekao je Leon za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.