HERCEGOVAC Sa biciklističke staze na vrh Mont Blanca

Miloš Bodiroga
Privatni arhiv

Miloš Bodiroga je dvadesettrogodišnjak iz Trebinja koji je svoje strasti prema avanturističkim sportovima krunisao brojnim nagradama i medaljama.

On je ujedno biciklista, planinar ili kako on radije kaže 'visokogorac', polumaratonac i trail trkač. I ako je samo jedna oblast profesionalna, onda je on amater u svim ovim sportovima jer je Miloš profesionalna vojna osoba, tj. pripadnik Oružanih snaga BiH. A nije amater. Osvojeni vrhovi i pokorene staze govore tome u prilog. Miloš je i student Fakulteta za fizičko vaspitanje i Sport, pa se može reći da je svim srcem i tijelom u sportu i avanturi.

Miloš Bodiroga

Kako to obično biva, ljubav prema sportu se pojavila još u ranom djetinjstvu.

"Sve je počelo veoma rano, dok sam bio dijete, obilaskom austrougarskih utvrđenja, a što se tiče bicikla, njega vozim od malih nogu", uvodi nas u priču Bodiroga.

Miloš Bodiroga

Miloš kaže da prioritet uvijek daje biciklizmu i da priroda gledana očima bicikliste ima posebnu čar. Nakon bicikističke utrke 'Za sirac sira', koja se vozila 2014. godine, Miloš se više opredjeljuje za ovu granu sporta.

"Ozbiljno bavljenje sportom počinje kada sam kupio novi bicikl, te sam osvojio treće mjesto na utrci u Trebinju. Nakon toga se uslijedile razne vožnje gdje pronalazim sebe i predajem se biciklizmu", opisuje svoje početke mladi avanturista.

Miloš Bodiroga

Osim regionalnih i rekreativnih vožnji, gdje Bodiroga ima pređenih na tisuće kilometara, najvećim izazovom i za sada najdužom maršrutom ipak smatra odlazak u Grčku iz Trebinja.

"Prije četiri godine, odlazimo biciklima u Grčku, na put dug 480 km, preko Crne Gore i Albanije. Put je trajao četiri dana. Kada bi se sve sabralo, na biciklima smo tada proveli dvadeset četiri sata. To je prelijepo iskustvo, druženje i upoznavanje drugih država na način koji samo biciklisti poznaju", ističe Miloš.

Miloš Bodiroga

Ujedino je i član  BK 'Trebinje' i BK 'Mostar'. Kaže da u budućnosti ima u planu ostvariti što bolji plasman u Premijer ligi BiH u brdskom biciklizmu i također da se oproba u cestovnom biciklizmu.

Voljenim dvotočkašem, Bodiroga se penje među oblake na same planinske vrhove. Metaforički. Ovaj biciklista se trudi da ako nije na biciklu, da osvaja vrhove, kako u BiH, tako i u svijetu.

Član je planinarskog društva 'Vučiji zub'. "Poslije utrke 2014. godine, odlučujem da se učlanim u planinarsko društvo u Trebinju i već prve godine se penje na najviše vrhove Orjena, Volujak i najviši vrh u BiH, Maglić".

Svojim najvećim uspjehom u planinarstvu smatra osvajanje najvišeg vrha Alpa, Mont Blanc.

Miloš Bodiroga

"Uspon kreće iz Chamonixa, prvo žičarom, nakon toga vlakom stižemo na 2380 mnv, gdje dalje idemo pješke do doma Tete Rousse na 3200 mnv i tu noćimo. Polazak na uspon u 2 sata poslije ponoći, prolaskom opasnog Kuloara Smrti, stijene Gouter visine 600 metara, vječnog snijega i leda izlazimo na vrh Mont Blanc, tj.na 4810 mnv, nakon 12 sati uspona. Uspon do vrha je samo pola puta, potrebno se sigurno spustiti, na početnu točku uspona stižemo nakon 21 sata", prisjeća se Bodiroga.

"Još bih izdvojio uspon na planinu Bogova Olimp u Grčkoj, gdje sam u jednom danu osjetio led na 2918 mnv i kupao se u Egejskom moru", nastavlja nam priču.

Da su mu europski vrhovi u jednom momentu postali lagani, svjedoči i njegov put u Maroko, za koji kaže da je na njega ostavio najjači utisak. Kako velike klimatske promjene, tako i kultura koja se u potpunosti razlikuje od naše.

"Moj put u Maroko se dogodio 2018. godine, gdje sam osvojio najviši vrh planine Atlas na 4167 mnv, osjećaj snijega u pustinji i temperaturne razlike su nevjerojatne. Oduševio sam se mjestom Meka, gdje stanovnici žive kao u srednjem vijeku, a samo 200 metara iza zidina starog grada nalaze se moderni tržni centri", navodi Bodiroga.

Miloš Bodiroga

Jedan od planova vezanih za planinarstvo je i odlazak na Kavkaz i uspon na Elbrus koji je na 5642 mnv.

Na listu sklonosti ovog aktivnog mladog čovjeka možemo dodati i disciplinu polumaratonac i trail trkač.

"Trail utrke su ustvari planinske utrke gdje trčite preko 20 km po planinskom terenu. Još uvijek sam rekorder staze na Bjelasičkom maratonu u Crnoj Gori gdje trčite sa krpljama po snijegu na visini iznad 2000 metara", skromno Miloš spominje.

Iako kaže da mu je biciklizam najveća ljubav među sportovima, ipak ne zaostaje ni u visokogorstvu ni u trail trčanju. Za Hercegovina.info je povjerio da mu i studije idu odlično, a mi mu želimo mnogo uspjeha kako u sportu i školi, tako i u vojnoj karijeri.