Završena manifestacija „Sovićko Lito”

sovići kod gruda, sovići kod gruda, sovićko lito
Međutim, već prvog dana svima je postalo jasno kako je „Sovićko Lito” puno više od pukog „muškog” okupljanja, koje se uglavnom svodi na promatranje nogometnih utakmica i ispijanje piva. Ponuđeni program, sastavljen od sporta, kulture i zabave, predstavljao je neobično maštovitu kombinaciju pomenutih elemenata, koja je iz dana u dan magnetično privlačila publiku. U zanimljivom i vrlo ukusno doziranom omjeru izmjenjivali su se nogomet, košarka, ganga, gusle i diple pa se, unatoč dužini trajanja ove manifestacije, niti u jednom trenutku nije osjetila monotonost programa, a kamoli zasićenost publike ponuđenim sadržajem. Rijetko koji događaj ove vrste je ponudio zabavu za sve generacije, pa je „Sovićko Lito” na trenutke dobrano naličilo na nekadašnje derneke, koji su također bili okupljalište svih naraštaja.

Publika je posebno toplo reagirala na memorijalni turnir u uličnoj košarci posvećen pokojnom Tomislavu Vlašiću – Tomi, dragom čovjeku čiji je život prerano i tragično završio. Turnir veterana, kao i dječji malonogometni turnir su također ispunili sva očekivanja. Kulturno dio programa je priča za sebe, a interesantno je napomenuti da su isti upotpunila brojna kulturno-umjetnička društva iz cijele naše regije. Za dobru zabavu su se pobrinule i grudske mažoretkinje te širokobriješke škriparice, a posjetitelji su mogli uživati i u konjičkoj paradi.

Kad se sve navedeno uzme u obzir nije nikakvo čudo što je „Sovićko Lito” privuklo za naše prilike ogroman broj posjetitelja, koji je obilato nadmašio sve početne procjene i očekivanja.

Na kraju valja svakako spomenuti organizacijski odbor „Sovićkog Lita” te im čestitati na ostvarenom uspjehu. Rezultati njihova rada i originalnost koju su pokazali će sasvim označiti postavljanje novih standarda kada je riječ o sličnim manifestacijama. Poželimo im svaku sreću i uspjeh na svim budućim projektima!

U nastavku dajemo podatke o najuspješnijim momčadima i pojedincima koji su sudjelovali u sportskim natjecanjima na „Sovićkom Litu”.

U najmlađoj kategoriji, godišta 1999./00. momčad Muhe bez glave je u finalu pobijedila NK Posušje boljim izvođenjem kaznenih udaraca nakon što je regularan dio završio rezultatom 0-0. Treća je momčad Delte. Za najboljeg igrača proglašen je Toni Galić iz NK Posušje, najbolji vratar je Marko Bazina, Muhe bez glave a Josip Bešlić iz NK Posušje je najbolji strijelac.

U kategoriji 1997./98. godište, momčad HNK Grude je u finalu s 2-1 pobijedila Kočerin 2. Treća je momčad Gorice. Najbolji igrač turnira je Stjepan Mikulić, HNK Grude, vratar Neven Iličić iz momčadi Ružića a najbolji strijelac je Filip Sabljić iz Kočerina 2.

U finalu kategorije 1995./96. godište momčad Žuta minuta je sa 7-1 bila bolja od Radova na crno, a treće mjesto osvojili su Tulipani. Najbolji igrač i vratar su Hrvoje Jurić i Ivan Grizelj iz Žute Minute, a Ivan Vlašić iz Tulipana je najbolji strijelac u svojoj kategoriji.
Veterani JOKS Gorica su osvojili turnir pobijedivši u finalu Caffe Star rezultatom 3-1. Željko Palac - Keka i Ante Galić - Abid iz pobijedničke momčadi su najbolji igrač, odnosno vratar dok je najbolji strijelac turnira Ivan Marinčić iz Caffe Star.

Memorijalni streetball turnir Tomo Vlašić je osvojila momčad Bačvara (Robert Naletilić, Marko Zadro i Tomislav Pejić), drugi su Leteći medvjedići, a treća je momčad Karlovačko. Najbolji izvođač u gađanju trica je Mate Šimić.

grude-online.info