Vedar duh, ljudska upornost i sportska tvrdoglavost doveli su Anđelu Pralas na vrh

Anđela Pralas, učenica, terapijsko jahanje, parakonjaništvo

Anđela Pralas (16) je učenica koja bez obzira na svoju dijagnozu nesmetano pohađa opću gimnaziju u Grudama, ali paralelno s tim i srednju glazbenu školu.

Ovo je jedna priča koja nam svima treba biti motivacija. Od prve godine života, kada joj je u uspostavljena dijagnoza (diplegija spastika, cerebralna paraliza) redovno je išla na terapije i gotovo po cijeli dan sa svojom majkom kući vježbala. Sa svojih 5 godina Anđela je krenula na terapijsko jahanje u konjički klub “Stina” koje je dodatno pomoglo uz vježbe. Dugo vremena je to bilo samo kao terapija preko konjskog pokreta i topline, a prije 4 godine sve je preraslo u veliku ljubav prema konjima i konjičkom sportu, te se Anđela počela bavit sportskim jahanjem i natjecati se.

Proteklog vikenda u Banja Luci je održano Balkansko natjecanje u parakonjaništvu gdje se za svoje mjesto na tronu natjecalo 13 natjecateljskih parova u 3 različite kategorije među kojima je bila i Anđela Pralas, predstavljajući konjički klub Stinu sa svojim miljenikom konjem Azarom, te je na kraju i pobijedila, prenose grude-online.

Iz Stine su poručili: “Svi smo jako ponosni na Anđelu i njen uspjeh, ponovila je rezultat od prošle godine. Ona je ponos cijele općine Grude a i šire, njena volja i borbenost ostavljaju bez teksta”.

Parakonjaništvo je natjecanje u kojem konj i jahač zajedno izvode zadane figure te zbrojem ukupnih ocjena za stav jahaca u sedlu, točnosti i preciznosti radnje, poslušnosti konja dolazi do proglašenja najuspjesnijih parova na natjecanju.. Osobe koje se natjecu u parakonjaništvu su osobe koje imaju razlicita oštećenja u rastu i razvoju, ali Anđela bez obzira na dijagnozu, sudjeluje sa svojim kolegama i prijateljima iz kluba u svim aktivnostima sa konjima i poslovima vezanim za brigu oko konja.