FOTO  U Ružićima kod Gruda održana Raštikijada

Raštikijada, ružići
Pripremanje raštike je započelo u 16. sati, i natjecale su se 22 ekipe.

Raštika je zimzelena biljka koja raste na škrtoj zemlji i koja je u Hercegovini, kao u u Hrvatskoj othranila mnoge obitelji. Za pripremu je najbolja u zimskom periodu kada je kako naš narod kaže malo mraz i slana ugrizu. Priprema se na taj način da se uberu listovi i stave se kuhati, a sprema se sa domaćim suhim mesom.

Na jučerašnjem događanju bilo je natjecatelja iz svih krajeva Hercegovine i Hrvatske, pa čak i jedna ekipa iz Njemačke koji su donijeli i spremali svoju raštiku koja se malo razlikuje od naše jer ima mesnatije i nazubane listove. Bila je tu i ekipa iz Baranje koja je uz raštiku spremala šarana na rašljama i fažol iz glinenog lonaca.

Posebno je lijepo bilo vidjeti ekipu iz Međimurja koja je imala najbogatiji stol što se tiče tradicionalnih delicija. U živopisnim narodnim nošnjama bila je ekipa agroturizma iz Konavala.

Raštika se spremala na starinski način kao i na inovativni znači sa mesom. Posebno je lijepo bilo probati raštiku sa dimjenim jegujama i šaranom koju su spremali lovci iz Čitluka sa kapetanom ekipe Zdenkom Kordićem Đenksonom.

Priznanje za najveći međunarodni doprinos osvojila je ekipa iz Oldenburga Njemačka, najšarmantnija ekipa Vitezovi Herceg Stjepana Kosače.
Prvo mjesto u kategoriji inovativna jela osvojila je ekipa Zumbra.

3.mjesto u kategoriji tradicionalna jela Učiteljice dok je drugo mjesto pripalo ekipi Divlja loza.
Pobjednici RAŠTIKIJADE 2017 u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela su HKUD HERCEGOVAC.

Organizatori su za najbolje ekipu osigurali vrijedne i bogate nagrade.

U zabavnom programu su nastupile skupine gangaša, Dream team babe i tamburaški sastavi.

Sve pohvale organizatoru natjecanja i vidimo se sljedeće godine u još većemu broju.

Sve fotografije u GALERIJI

Tekst i foto by:Ivica lozina