U Grudama započela edukacija učenika srednjih škola iz područja zaštite i spašavanja i

U Grudama započela edukacija učenika srednjih škola iz područja zaštite i spašavanja i

Edukacijom učenika Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama, u organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, započela je edukacija učenika srednjih škola iz područja zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Edukacija učenika srednjih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, a u suradnji  s gradskim/općinskim Službama civilne zaštite i žurnim službama općina/gradova.

Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

Na samom početku edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović pozdravio je sudionike edukacije i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije. Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih. Marin Udovičić iz tvrtke „Tehnozaštita“ d. o. o. Mostar dao je kratke upute učenicima i ne/nastavnom osoblju o provedbi evakuacije.

U drugom dijelu edukacije, uz stručnu pomoć djelatnika tvrtke „Tehnozaštita“ d. o. o., izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u kuhinji, pri čemu je domar pokušavao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara, pozvao je vatrogasce, te zadužio drugog domara da o požaru obavijesti nastavno osoblje po učionicama na katu, te da aktivira školsko zvono. Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz objekta. Istovremeno domar zadužuje prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti nastavno osoblje u učionicama u prizemlju. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno s pripadnicima Crvenog križa koji na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

„Edukacija je ponajbolji način prevencije u sustavu zaštite i spašavanja, s kojom smo ukazali na važnost pravodobne reakcije u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, ovoga puta s naglaskom na evakuaciju. Kao što se moglo vidjeti evakuacija i spašavanje je uspješno provedeno. Edukacija, pored materijalnog opremanja službi za zaštitu i spašavanje, te stručne pomoći našim službama civilne zaštite, predstavlja temeljni preduvjet za kvalitetno i učinkovito izvršavanje svih poslova iz područja sustava zaštite i spašavanja u našoj županiji", rekao je između ostalog nakon provedene edukacije ravnatelj Martinović.

Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Edukacija učenika srednjih škola nastavlja se sljedeći tjedan u Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi u Ljubuškom.