Na današnji dan, četnici su u Sovićima i Grudama ubili 7 osoba, spalili 40 kuća...

četnici
Pri prolazu kroz hrvatska sela četnici su palili kuće i pljačkali. Prolaskom kroz sela Batin, Sovići, Bobanova Draga, Grude, Mamići i druga ubijali su Hrvate. Premda su talijanski časnici, koji su i sproveli četnike iz smjera Mostara obećali da će spriječiti ovo nasilje, ono se nastavilo i dan kasnije. Silovali su pojedine žene i djevojčice.

Dolazili u katoličke kuće i tražili oružje, a ako nisu našli, onda su nemilosrdno tukli narod, a kuće pljačkali i praznili.

Zatim su četnici izvršili zlodjela u mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su iznakazili tako, da su im vadili oči, odsjekli nos, i ostale dijelove tijela. U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća.

Sovići su mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine iz smjera Imostskog prema Grudama. To je rodno mjesto Mate Bobana, predsjednika HZ Herceg-Bosna i Zvonimira Bobana, jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena.

U Sovićima je rođen i član Bugojanske skupine koja je htjela srušiti jugoslavenski komunistički sustav Ivan Prlić. Zapovjednik oružanih snaga NDH Rafael Boban rođen je u Sovićima. Franjevac Ferdo Vlašić koji je sedam puta nevin bio osuđen na teške robije u komunističkim kazamatima Jugoslavije, a kome je u Zenici jugoslavenska milicija odrezala komad jezika samo zato jer je njime neustrašivo i nepokolebljivo naviještao vjeru u Krista i pravo Hrvata na slobodu rođen je u - Sovićima.

U istoj župi, u selu Gorica, koje je zapravo naslonjeno na Soviće rođen je poznati hrvatski mučenik i borac za slobodu Zvonko Bušić-Taik, a par stotina metara dalje preko granice drugi mučenik Bruno Bušić i vukovarski junak Velimir Đerek.

Sovići - hrvatsko mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine, čije je mjesto odredio top s imotske kule, sačuvalo je kroz svu povijest snažan osjećaj pripadnosti Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu, kao i cijela Hercegovina.

Izvor: narod.hr