FOTO  GRANICA Posjetili smo granične prijelaze u Hercegovini, evo kakva je situacija

Granični prijelaz Doljani
Hercegovina.info

Ekipa portala Hercegovina.info proteklih dana obišla je nekoliko graničnih prijelaza na jugu BiH, gdje je provjerila kakvo je stanje po pitanju gužvi, ali i poštuju li se preporuke koje su političke strukture i krizni stožeri donijeli.

Uz odobrenje uprave Granične policije, ekipa portala Hercegovina.info posjetila je granične prijelaze Doljani, Ivanica i Klobuk.

Za vrijeme boravka na GP Doljani, veća gužva je zabilježena na ulazu u BiH. Radilo se uglavnom o automobilima koji su imali registarske oznake Republike Hrvatske, te u manjem broju o vozilima sa registracijama Njemačke, Italije, Austrije, Mađarske. Na izlazu iz BiH to su bila uglavnom vozila sa registracijama naše zemlje (BiH).

Na graničnom prijelazu Klobuk (koji povezuje cestovni pravac Trebinje - Nikšić) u vrijeme našeg boravka, na granici su se smjenjivali uglavnom kamioni. Riječ je o teretnim vozilima sa registarskim oznakama BiH i Crne Gore, ali i u manjem broju vozila sa registarskim oznakama Srbije, Hrvatske, te drugih zemalja u okruženju. Putnički promet je također zabilježen, ali u manjem obimu i riječ je uglavnom o vozilima registarskih oznaka BiH i Crne Gore, ali zabilježi se i poneki prelazak državljana iz središnje Europe.

Granični prijelaz Ivanica (cestovni pravac Trebinje - Dubrovnik) bilježi uglavnom pogranična kretanja, a samim tim najviše vozila sa registarskim oznakama BiH i Hrvatske. Kako je Dubrovnik jako zanimljiva turistička destinacija, bilježe se i prelasci državljana, Poljske, Srbije, Njemačke, Austrije ....

Pitali smo graničare, koji su na tzv. 'prvoj crti', kako se nose sa svim pravilima oko pandemije i gotovo svakodnevnim novim odlukama oko restrikcija vezanih za prelazak granice, svi su bili jednoglasni - jako im je teško. "Dok nije bilo tog virusa, obavljali smo zadatke relativno lako. Sve je bilo svakodnevno jednostavno i gotovo rutinski. Međutim, dolaskom virusa covid-19 stvari su se znatno promijenile.

Gotovo svaki dan dolaze nove odluke, zaključci, naredbe, te se sve to vrlo teško može pratiti, ali evo nekako uspijevamo. Jedan dan imate odluku kako je zabranjen ulazak za državljane neke od zemalja iz regije ili Europe, dan-dva poslije, njima se dozvoljava ulazak. Onda stigne odluka kako je za državljane nekih zemalja potreban test za ulazak u zemlju, a za druge ne. Zatim stignu neki drugi uvjeti, odluke, a sve to treba pohvatati i implementirati na terenu, uz sve ostale aktivnosti, a vjerujte da je to vrlo teško", govore nam službenici Granične policije.

Osim aktualnih restrikcija vezanih za koronavirus, provođenja svih odluka koje donese vlast, tu je i borba protiv krijumčarenja, kako ljudi, tako i robe. Ne treba zaboraviti ilegalne migracije stranih državljana. Osim toga radi se i po pitanju različitih tjeralica za određenim osobama, te se obavljaju i razni drugi zadaci.

Pitali smo i što je sa državljanima susjednih i drugih europskih zemalja koji prilikom ulaska u BiH kažu da su u tranzitu kroz našu zemlju. Kako povjerovati da će, ako je netko rekao da je u tranzitu npr. iz Crne Gore prema Hrvatskoj, izaći za dan-dva iz zemlje, a pri tome se eventualno zadrži u nekom od gradova, graničari su kazali da je i to moguće, ali da to povlači i sankcije.

"Ukoliko netko prilikom ulaska u BiH izjavi da je u tranzitu, evidentiraju se njegovi/njihovi podaci u bazu, te automatski sve kolegice i kolege u sistemu na svim graničnim prijelazima imaju informaciju da su ti državljani i u to određeno vrijeme ušli u BiH na određenom graničnom prijelazu. Oni potom imaju rok od 12 sati da napuste BiH, ukoliko su u tranzitu. Ako to ne ispoštuju, onda prilikom dolaska na sljedeći granični prijelaz prilikom izlaska iz BiH dobiju prekršajni nalog, te su dužni otići do prvog grada u banku i uplatiti iznos prerkšajnog naloga. Tek sa potvrdom o uplati prekršaja mogu napustiti BiH", kazali su iz Granične policije BiH.

Prilikom posjete graničnim prijelazima, na istima su poštovane sve procedure vezane za pandemiju, odnosno nosile su se maske, poštovala se distanca, a državljani zemalja za koje je obavezan PCR ili drugi test prilikom ulaska u BiH su isti uglavnom imali. Oni koji nisu posjedovali navedene testove, ulazak u BiH je bio onemogućen.

Stoga, ukoliko ste krenuli na put i trebate izvan granice BiH, savjetujemo prvo da se informirate što vam je sve potrebno za prelazak granice - jesu li to testovi, za koju vam zemlju trebaju, a za koju ne trebaju, čijim državljanima je u pojedine zemlje dozvoljen ulazak, a čijim ne, te druge stvari na koje treba obratiti pažnju u aktualnom trenutku.

Redakcija portala Hercegovina.info ovom prilikom se zahvaljuje na susretljivosti svih službenika Granične policije BiH, a svim putnicima želimo sretan put.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.