Grad Mostar te općine Konjic i Prozor/Rama tužili Županiju

Vlada ZHŽ, vodoprivreda, HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Vlada HNŽ, Skupština HNŽ-a, Vlada HNŽ, bojkot, Denis Lasić, pripravnici, HNŽ, Vlada HNŽ, popis, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, stranke hnž-a, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, imena, kandidati, HNŽ, skupština hnž, Mostar, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, CCI, županija, HNŽ, Skupština HNŽ-a, premijer Vlade HNŽ, tužiteljstvo hnž, Vlada HNŽ, Natječaj, javni natječaj, stipendije, Vlada HNŽ, Mostar, radionica
Tako je od tog broja, kako je to izneseno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, Hercegovačko-neretvanske županije tužen u čak 2.582 predmeta.

Zakupnina i radar

- Od 2.582 predmeta u kojima je HNŽ tuženi, u 199 predmeta pravni osnov je naknada štete, invalidnine, neplaćeni računi i drugi pravni osnov, a vrijednost ovih sporova iznosi 23. 894145,05 KM - izneseno je skupštinskim zastupnicima.

Međutim, u 2.383 predmeta u kojima je HNŽ tužen uglavnom je riječ o sporovima iz radnog prava u vrijednosti od skoro 30 milijuna KM. Zanimljivo je da se najveći broj predmeta - 1.358 odnosi na tužbe uposlenika MUP-a HNŽ koji potražuju novac u iznosu od 13,4 milijuna KM. Skoro sve tužbe se odnose na naknade razlike toplog obroka, regresa, noćnog i prekovremenog rada, prijevoza i slično.

Zanimljivo je da su iz Pravobraniteljstvo ponovo ukazali na spor s Gradom Mostarom, čiji je osnov tužbe predaja u posjed „zgrade u kojoj je smještena Skupština HNŽ", ali i dvije tužbe za plaćanje zakupnine za zgradu Vlade HNŽ, koja je smještena u Đačkom domu, a vrijednost spora je oko 5,4 milijuna KM.

Također, Grad Mostar je tužio HNŽ i za isplatu po potpisanom sporazumu za korištenje radara na novoj gradskoj magistrali u Mostaru, a traženi iznos je 360.153,10 KM.

- Što se tiče ovih tužbi, predlažemo da se s predstavnicima Grada Mostara organizira sastanak radi mirnog rješavanja ovih sporova - istaknuto je iz Pravobraniteljstva.

Troškovi prijevoza

Skupštinski zastupnici su upoznati i s informacijom o tužbama općina Konjic, u vrijednosti od 1,8 millijuna KM i Rame od 2,5 milijuna KM radi isplate duga koji se odnosi na troškove prijevoza učenika i uposlenika škola.

Tužbe zbog publikacija

Tijekom prošle godine zakazan je veliki broj rasprava pred sudom u Sarajevu po tužbi „S-list" zbog dugovanja po osnovu zaključenih pretplatničkih ugovora za njihove publikacije od nekih ministarstava. Kako su naveli iz Pravobraniteljstva, ministarstva im ne plaćaju ugovornu cijenu, a ne otkazuju narudžbu, javlja Dnevni avaz.