GO GREEN Tisuću stabala za Jablanicu

GO GREEN Tisuću stabala za Jablanicu
UNDP

Švicarski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn i načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović u četvrtak su u sklopu Inicijative za zeleniju i održivu budućnost (GoGreen Initiative) posadili sadnice crnog bora.

Općina Jablanica, kao dio UNDP-ove "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" od 2020. godine, obvezala se da će ove godine posaditi najmanje 1.000 sadnica, s tim da će Švicarska sufinancirati 300 sadnica kroz Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

 - Veleposlanstvo Švicarske pridružilo se 'Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost' jer smo snažno posvećeni zaštiti okoliša kroz različite projekte i inicijative koje Švicarska podržava u Bosni i Hercegovini. Također, integriramo mjere za smanjenje rizika od katastrofa i mjere zaštite okoliša kad god je to moguće u svojim intervencijama - kazao je švicarski veleposlanik Daniel Hunn, tijekom svog prvog službenog posjeta Općini Jablanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je naglasio kako je Švicarska dugogodišnji partner Općine Jablanica u području lokalne uprave, poboljšanju strateškog razvojnog planiranja te demokratskom učešću građana u definiranju razvojnih prioriteta i poboljšanju kvaliteta života u Jablanici.

- Radujem se što ćemo nastaviti s našom dobrom suradnjom u budućnosti - dodao je veleposlanik Hunn.

Cilj je "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" u 2021. godini sadnja 40.000 sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine da sudjeluju u ovom poduhvatu.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović ustvrdio je kako u poslijeratnim godinama na području općine Jablanica i Hercegovačko-neretvanskoj županiji vršena nekontrolirana sječa šumskog fonda, što je imalo za posljedicu stvaranje goleti, erozije tla, zagađenje zraka, tla i vode. Pored nekontrolirane sječe šuma, naveo je, šumski fond se uništava i u požarima.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja zraka, tla i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan utjecaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje zrak, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječjim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.