Glas razuma: Snijeg, struja, Bradvica

Pratim vijesti oko novih padavina, (ne)prohodnosti putova, nestanku struje... Nikad me prije nije zanimala struja, ali kako je struja odjednom postala dragocjena pođoh čitati. Tako naiđoh na otvoreno pismo Bradvice nekom od ministara. Na prvu, nisam uopće mogla vjerovati kako neka tvornica u Zenici ima jeftiniju struju od Aluminija. Sjećam se da je u prošlosti Brajković često cmoljio zbog struje, ali ne znam baš detalje. Ali, da se vratim Bradvici. Malo zaguglah, pa vidim da se jadan čovjek stalno s nekim prepisuje, i nastavih čitati. Vlada je rekla Elektroprivredama da nema izvoza struje dok se ne podmire potrebe u BIH, pa kako onda jedna Elektroprivreda izvozi struju u Srbiju, pa druga Elektroprivreda kupuje od Srba da nama proda? Ti isti Srbi je u neka doba ostave na cjedilu, lagano otkažu ugovor i onda mi strepimo kako će biti redukcija struje, ili kako ćemo morati plaćati skuplju struju? I, što bi rekla moja pokojna baba 'Ujeo vuk kenjca'! Dežurni dušobrižnici se pobrinu da nam prezentiraju kako će jadni građani plaćati struju umjesto Aluminija. Odmah unesu u nas nekakvu tjeskobu i nemir. Pa, mi već jedva krpimo kraj s krajem! Čitajući dalje shvatim da ćemo mi, zapravo, plaćati struju umjesto one zeničke tvornice s početka priče.

Onda, opet, Bradvica. Sretan i ponosan što je Hrvatska prepoznala važnost Aluminija i dala mu status povlaštenog potrošača. Pomislih da je čovjek SDP-ovac, pa mu drug Milanović pomogao, pa opet zaguglah...Nešto ne štima! Ona Elektroprivreda koja izvozi struju u Srbiju je SDP-ova, znači, Grabovica je, znači, SDP-ovac, i valjda bi drugarski dao struju Bradvici da je i on njihov. Potražih ga u HDZ-u, ali ga ne nađoh ni tamo...Nema ga ni u HSP-u, HDZ 1990... Golemo! Čitam kako Milanović dolazi u Hercegovinu u HDZ-ovoj režiji, ali neće posjetiti taj isti Aluminij koji je dijelom u vlasništvu Hrvatske... Sad, već dolazim u fazu da su tu lud i zbunjen, ali nigdje mi normalnog u priči.

Hajdemo opet na Bradvicu... Čovjek je bio Ombudsman za ljudska prava, pomoćnih državnog tužitelja, kolege kažu vizionar! Sad me više nije ni briga hoće li biti redukcije struje, sad sam se naljutila i hoću da utvrdim tko je taj Bradvica. Guglam... Ljubušaci se ponose što je njihove gore list, voli nogomet, kaže Nadzorni Odbor spasio je Aluminij, ali nikako da nađem u kojoj je stranci. Bez obzira koliko guglala, ništa ne nađoh, nigdje pripadnosti stranci...Nema, pa nema. I onda mi se, odjednom, upali lampica i shvatih zašto nema struje za Aluminij u Federaciji.

Snijeg se otopio, družimo se s prijateljima i kumovima, razmjenjujemo svoja iskustva o ovom jadu što nas je snašao. Nešto mi ne da mira, pa upitah kuma aluminijaša kakvo je stanje kod njih u firmi. Priča mi dramu koju su preživjeli za onog prvog vikenda, kako su radili nekoliko smjena, zamjena im nije mogla doći. Još mi reče, onako usput, kako će ih 'ćaća' nagraditi jer je čovjek svjestan kroz šta su prošli, i da je zahvaljujući njihovom entuzijazmu održana proizvodnja u poduzeću. Ne mogu vjerovati šta je s tim Bradvicom?! Tko je vidio danas nagrađivati ljude što rade i čuvaju svoj posao?! Bolje bi mu bilo da je te pare iskoristio da podmaže u strankama ili FERK-u da ga glava ne boli radi struje. Evo, sad vidi da ni Milanovića nije briga za Aluminij, a to što je odobrio status povlaštenog potrošača Aluminiju je samo mazanje očiju Hrvatima u BiH, eto da nam pokaže da misli na nas. Aha, malo sutra! Motali su se po Aluminiju i kojekakvi ministri, koji su tobože, prepoznali njegovu važnost. Ne možeš vjerovati da su to ljudi koji vode ovu državu. Stvarno smo ovce kad smo dopustili da nas ovakvi vode, a ponašamo se kao da nas nije briga što postajemo žrtveni janjci pohlepnih i polupismenih nesposobnjakovića. Možda nam Milanović nije ni morao mazati oči, svakako smo slijepi!

Ali, ne da mi mira što Bradvica vodi računa o radnicima. Možda bi mu trebalo predložiti da se kandidira za gradonačelnika Mostara, pa da i o nama malo vodi računa. To bi bilo dobro za promjenu. Ali, s druge strane nije on baš podoban za to. Čovjek je pokazao da je direktor giganta zbog svoje sposobnosti, a ne zato što je poslušnik neke od vladajućih stranki. Jednostavnom računicom dođoh do vrtoglave cifre koju Aluminij mora plaćati na ime poreza i doprinosa. Neka njega, ipak, nek čuva Aluminij od stranačkih stručnjaka, i nek uredno puni proračun da nam budžetski korisnici ne bi ostajali bez posla. Nema veze što se svi ponašaju kao da je Aluminij piljara, a ne ponos Hercegovine. Obzirom na njihovu inteligenciju, to je i za očekivati.

Tako se vratih na Bradvicu. Šta reći o sposobnom i nesvrstanom čovjeku u ovoj državi koja graniči s ludilom? Nek mu je dragi Bog na pomoći, jer misliti nestranačkom glavom nije za ovog vremena.

M.B./Boboska.com