GAZDOVANJE ŠUMAMA Konjic oduzeo nadležnost HNŽ-u i Federaciji

štrajk, šume herceg bosne, ŠUME, šume herceg bosne, sadnja, Kupres, sječa šume, ŠUME, šume herceg bosne, Konjic, Hercegbosanske šume, ŠUME, šume herceg bosne, stečaj, ŠUME, sječa šume, uprava, Hercegbosanske šume
Situacija u ovoj oblasti je potpuno neuređena zbog preplitanja nadležnosti i guranja problema pod tepih dugi niz godina.

O tome najbolje svjedoči zadnji revizorski izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH, a koji se bavi stanjem u Javnom poduzeću Šumarstvo "Prenj" d.d. Konjic. Ovo poduzeće dobilo je negativno mišljenje federalnih revizora koji smatraju kako financijski izvještaji poduzeća ne prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i kapitala na kraju prošle godine. U izvješću se navodi kako društvo ne vodi materijalno knjigovodstvo i nema evidenciju o količini i cijeni proizvedenih i skladištenih drvnih sortimenata.

Uzeta nadležnost

-Zalihe gotovih proizvoda na datum bilansa iskazane su 249.079KM i utvrđene su popisom međutim, nije vršeno vrednovanje, odnosno usklađivanje vrijednosti zaliha gotovih proizvoda u skladu sa MRS 2 -Zalihe,zbog čega se ne mogu izmjeriti efekti na financijski rezultat, smatraju revizori.

Također, izvršenim popisom nije utvrđeno stvarno stanje imovine i obaveza, a samim tim nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem, kako nalaže Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, te efekte na financijske izvještaje nije moguće kvantificirati.

Zamjera se u izvješću i upravi društva to što nisu sačinili trogodišnji plan poslovanja u skladu sa članovima 23 i 24. Zakona o javnim poduzećima u Federaciji BiH, ali i jer određene nabavke nisu provedene u skladu sa procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama.

U izvještaju je posebna pozornost skrenuta na činjenicu da društvo posluje u uvjetima nepostojanja zakona o šumama,kako federalnog tako ni županijskog, zbog čega gospodari šumama bez šumskogospodarske osnove i projekata za izvođenje radova na koje daje suglasnost Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

-Za 2015. i 2016.godinu, Društvo je donijelo godišnje planove gospodarenja šumama, na koje je dalo suglasnost Općinsko vijeće Konjic, Zaključkom. Općinsko vijeće Općine Konjic nema nadležnost za davanje suglasnosti na Planove gazdovanja šumama , imajući u vidu da su šume prirodno bogatstvo u vlasništvu Federacije BiH, te da se njima može gospodariti jedino na osnovu potpisanog ugovora sa županijskim ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama , kako je regulirano u ostalim županijama u Federaciji BiH, zaključili su revizori. Smatraju kako je, da bi se zakonski riješilo gospodarenje šumama, neophodno da se uključi Skupština, Vlada i resorno ministarstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Dobre plaće

Revizorima su u poduzeću "Prenj" mnoge stvari zapale za oko, a posebno trošenje novca. Tako je u posebnom dijelu gdje se govori o troškovima navedeno kako je najmanja plaća u poduzeću 444 marke, prosječna 980, a najveća isplaćena direktorima 3.249 maraka. Poduzeće na godišnjoj razini ima oko pet milijuna maraka prihoda, a revizori smatraju kako se poduzećem koje gazduje sa ogromnom površinom pod šumama treba bolje pozabaviti.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]