FOTO  Fra Marko Cvitković proslavio mladu misu u mjestu gdje su brojni katolici pobijeni i prognani

fra marko cvitković,mlada misa,Doljani,Hercegovina

Sveti Ilija prorok svečano je proslavljen u Doljanima. Svetu misu je u koncelebraciji s braćom u 11 sati slavio fra Marko Cvitković. Mlada misa je slavljena pod geslom: “Evo me, mene pošalji!” (Iz 6,8).

“Svećeniče mladi zdravo. Kliče naših srca žar. Ti si ponos sviju vjernih, ti si dragi Bogu dar”, bile su pozdravne riječi mladom svećeniku koji je upravo današnjom misom obilježio početak svog svećeničkog života i rada. Sve prisutne je na početku misnog slavlja pozdravio župnik fra Stjepan Pavličević, piše Ramski vjesnik.

Fra Marko je na svećenički put krenuo uz braću svećenike, roditelje Slavku i Matu, brata Gorana i sestre Gordanu i Marijanu te kumove fra Ivana Stanića i Antonija Šituma 
Propovjednik na današnjem slavlju je bio fra Stipo Kljajić te je ovom prigodom fra Marku i okupljenim vjernicima kazao nešto o Ilijinim vrednotama, spremnost staviti se u Božju službu, revnosti i sposobnost pronaći Boga: “Evo me, mene pošalji! si Bogu rekao i ti fra Marko. I ne samo rekao, nego si upravo taj odgovor Bogu proroka Izaije uzeo za svoje mladomisničko geslo, za luč vodilju svoga svećeničkog poziva. Koliko te je to do sad koštalo, to znate samo ti i Bog. A ja ti želim upravo to. Da u nastavku svoga svećeničkog života stalno odgovaraš na Božje pozive, stalno budeš u službi ljudima i pokazuješ koliko Boga voliš, ljubeći ljude. Jer, sve ako se i može ljubiti ljude ne ljubeći Boga, ne može se ljubiti Boga ne ljubeći ljude. (…) Želim ti doista ustrajnosti da poput Ilije unatoč i usprkos svemu ostaješ vjeran Bogu i onda kada te Bog bude slao gdje ti misliš da ne trebaš ići. (…) Želim ti da u tišini čuješ Božji šapat ohrabrenja, da ustraješ na njegovom putu nasljedovanja njegovog sina. Da ustraješ na putu dobra i da se nikada nizašto ne prodaš.”

Cvitković je član franjevačke provincije Bosne Srebrene, a za svećenika se zaredio 29. lipnja 2022. godine u Sarajevu. Rođen je 1994. godine u Mostaru od majke Slavke, rođ. Jozipović,  i oca Mate Cvitkovića. Sakrament krštenja primio je u župi Zagorje kod Posušja za vrijeme izbjeglištva iz Doljana. Nakon srednje škole  odlučio je ući u postulaturu bosanske franjevačke provincije. Nakon godine novicijata na Gorici u Livnu upisuje filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Dar života, redovništva i svećeništva

Na kraju svetog misnog slavlja poruku je okupljenima poslao i fra Marko kazavši: “Hvala dragom Bogu na daru života, daru redovništva i daru svećeništva. Njegova nesebična ljubav bila mi je životna snaga na putu do oltara. Dao Bog da tako i ostane s ove strane oltara. Hvala dragim roditeljima Mati i Slavki na kršćanskom i ljudskom odgoju. Hvala mom bratu Goranu, sestrama Gordani i Marijani. Niste ni svjesni kolika ste mi bili potpora. Hvala svima onima za koje vjerujem kako su im imena upisana na nebesima, koji su sigurno molili i izmolili moje zvanje. A vjerujem da se i danas sa mnom raduju, a to su moji pokojni djedovi Jure i Andrija, bake Mara i Kate. Također ću spomenuti i svoga strica Marka po kojem nosim ime, a koji je poginuo samo godinu dana prije moga rođenja na Stipića livadama. Hvala mojoj ostaloj rodbini i prijateljima.”

Sveti Ilija

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.

Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”. Štovanje svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma je rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga iznimno štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551.

U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”. Sv. Ilija je zaštitnik i cijele Bosne i Hercegovine.