Europsko prvenstvo hercegovačkim ugostiteljima donosi peterostruko veću zaradu od uobičajene

Slično kao i za sva ostala velika natjecanja na kojima nastupa Hrvatska, diljem Hercegovine enormno je porasla prodaja navijačkih rekvizita (dresova, šalova, zastava, kapa, i sl.), a na dan kada igra Hrvatska, u ugostiteljskim objektima mjesta nema nekoliko sati ranije, a popiju se hektolitre piva.

Tako se trgovci i ugostitelji već šale kako ove godine imamo dva Božića, aludirajući na sličnu potrošačku ludnicu koja je znakovita za kraj godine.

"Prodaja je porasla od prvog dana Eura, bez obzira tko igra, ali kada nastupa Hrvatska, proda se i pet puta više pića, uglavnom piva, nego što je slučaj u normalnim okolnostima, kazao je za Dnevni list jedan ugostitelj iz Mostara.

Naime, samo letimičnim pogledom na ugostiteljske objekte od početka prvenstva vidi se značajno veći broj gostiju. Isto tako, svi oni će mnogo više popiti pića uživajući u nogometu, nego što je slučaj kod običnog izlaska u grad. Ipak, prava "ludnica" bila je u Hercegovini kada je Hrvatska igrala svoje utakmice.

Tako u nedjelju i četvrtak na svakom koraku u hercegovačkim gradovima moglo se vidjeti da nastupa Hrvatska. Veliki broj građana od jutarnjih sati je u obilježjima reprezentacije, kafići su okićeni zastavama, ugostitelji od jutra u svoje objekte donose gajbe i gajbe piva...

"Ima dosta gostiju koji dođu mnogo prije same utakmice, zauzimaju se najbolja mjesta i polako se ispijaju piva. Što se utakmica bliži, više nema mjesta u lokalu i počinje ludnica", govori sugovornik Dnevnog lista.

Kada tome dodamo kako Hrvatska još uvijek nema poraza, "navijačko ludilo" nastavilo se i nakon utakmica te trajalo duboko u noć. Zbog ilustracije koliko se piva popije za vrijeme velikih nogometnih natjecanja, spomenut ćemo Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Naime, tada se u Hrvatskoj, u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, proizvelo 40.000 hektolitara više piva. Prema tome, za vrijeme navedenog prvenstva, pivska je industrija zaradila 425 milijuna kuna.

S obzirom da se obilježja hrvatske nogometne reprezentacije prodaju među najboljima u svijetu, slična je situacija i sada. Naime, velika većina trgovačkih centara u Hercegovini u svojoj ponudi ima nemjerljivo više navijačkih rekvizita nego u vrijeme kada nema prvenstva. Osim toga, otvoren je veliki broj štandova po ulicama na kojima možete kupiti sve potrebno - od dresova do vuvuzela.

"Prodaja ide dobro, a najviše se kupuju dresovi i zastave", kazala je jedna prodavačica na mostarskoj tržnici.

Neke procjene govore kako se za vrijeme trajanja nekog velikog natjecanja proda od 30.000 do 40.000 dresova hrvatske nogometne reprezentacije, što govori dovoljno samo za sebe. Neke procjene rađene u Hrvatskoj govore kako će porast potrošnje za vrijeme Eura u susjednoj nam Hrvatskoj iznositi vrtoglavih 100 milijuna eura.

Prema tome, porast potrošnje u Hercegovini u ovom razdoblju zasigurno neće biti manji od pet milijuna eura. Zbog svega navedenog, osim hrvatskih navijača, igrača i trenera, za što duži ostanaka na Euru navijat će i hercegovački ugostitelji i trgovci.