Europske biciklističke utrke stižu u Mostar i Hercegovinu

Enrico della Casa i Toni Zorić Sportski savez
Hercegovina.info

U prostorijama Sportskog saveza Mostar održana je konferencija za medije povodom posjete značajnog gosta iz Europe.

Naime, riječ je o posjeti predsjednika Europske biciklističke Federacije Enrico della Casa, a osim njega na konferenciji su govorili predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić, te predsjednik Sportskog saveza Mostar Senad Kevelj.

"Jedan od razloga organiziranja ove konferencije, ali i dolazak Della Case je razvoj i unaprjeđenje biciklističkog sporta u BiH. Cilj je da u skorije vrijeme pokušamo organizirati europsko biciklističko prvenstvo u Bosni i Hercegovini, preciznije u Mostaru i okruženju", rekao je Kevelj.

"Velika je čast i zadovoljstvo da Mostar i BiH posjeti prvi čovjek Europske biciklističke federacije koja broji 51 zemlju članicu. Jedan od razloga posjete je razgovor o unaprjeđenju modela rada Biciklističkog saveza BiH, te razvoj biciklizma u BiH.

Enrico della Casa i Toni Zorić Sportski savez

Dogovorili smo neke projekte, među njima su održavanje sjednice Upravnog odbora Europske biciklističke federacije već sljedeće godine, a 2026. godine Bosne i Hercegovina bi bila kandidat za održavanje kongresa Europske biciklističke federacije, što bi značilo da bi ugostili ljude iz 50 zemalja.

Dogovorili smo i neke projekte kao vid podrške našim sportašima kroz trening kampove, razne edukacijske programe, omogućavanje lakših procedura za odlaske naših reprezentativaca na europske utrke i dr. Bilo je razgovora i o utrci kroz Bosnu i Hercegovinu poput one u Hrvatskoj, te bi na taj način promovirali BiH i bila bi odaslana lijepa razglednica iz ove zemlje u svijet", istaknuo je Zorić.

"Mislim da je ovaj posjet doprinio tome da je ovo prekretnica biciklizma u BiH i da će projekti koje realiziramo od danas donijeti značajan uspon ka sportu u BiH i prezentaciju BiH kroz jedan od sportova koji ima najveću ekspansiju, a to je biciklizam", navodi Zorić.

"Europska biciklistička federacija broji 51 zemlju članicu, neke od njih su velike poput Francuske, Italije, Španjolske, a neke su manje poput Malte, Andore i BiH. Međutim bez obzira na to, organizacija kongresa je uvijek na istom nivou bez obzira na veličinu zemlje i svaka zemlja ima istu ulogu.

Enrico della Casa i Toni Zorić Sportski savez

Jedna od naših aktivnosti je razvoj i unaprjeđenje biciklizma u Europi, pa sam stoga i došao u Bosnu i Hercegovinu razgovarati sa predsjednikom Biciklističkog saveza da razmotrimo ideje i kroz programe solidarnosti koje imamo da poboljšamo uvjete i dignemo biciklizam u BiH na novu razinu.

Zorić i ja smo razgovarali o tri teme, a riječ je o atletskom sportu, kampovima za natjecatelje i njihove trenere, te projektu 'Bicikl za sve' odnosno kako popularizirati bicikl kao prijevozno sredstvo u gradovima. Dogovorili smo početak suradnje na nekim projektima do kraja godine, a želja nam je da u BiH organiziramo sastanak UO UEC-ja u veljači naredne godine.

Ovaj sastanak bi bio vrlo važan jer je on priprema za kongres koji će se održati u Pragu. A što se tiče UEC-a, organiziramo 18 europskih prvenstava i 12 europskih kupova, što znači 65 dana natjecanja", rekao je Della Casa.

Na kraju konferencije, predsjednik Sportskog saveza Mostar Senad Kevelj je Enricu della Casi uručio poklon - knjigu o Mostaru.