Do kraja godine poskupljuje struja u Hercegovini?

pučka kuhinja, FERK, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Željko Topić,  pomoć siromašnima, siromašni, siromaštvo, ispod granice siromaštva, siromaštvo, BDP

Naime, Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) donijela je na svojoj posljednjoj sjednici Odluku o provedbi četvrtog tarifnog postupka za JP Elektroprivredu HZHB d.d. Mostar i to radi utvrđivanja potrebnog prihoda za djelatnost opskrbe električnom energijom prvog reda tarifnih kupaca na godišnjoj razini.

Iako još uvijek nije poznato što će FERK odlučiti nakon pregleda dokumentacije koju im je JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar dužna dostaviti do 7. prosinca nije isključeno poskupljenje električne energije.

Nove tarife

Razlog zbog kojeg je FERK samoincijativno donio ovakvu odluku je kako navode iz ove neovisne komisije činjenica da moraju biti definirane nove tarife kako u idućem tarifnom postupku ne bi bilo troškova zbog Elektroprivrede HZHB.

Prema njihovim navodima radi se o  ponavljanju tarifnog postupka iz siječnja 2008. kada su zbog suše u 2007. toj elektroprivredi odobrili poravnanje troškova koji su naplaćivani kroz tarifu iz 2008. i 2009. Iz FERK-a ističu kako još uvijek nije poznato hoće li provedba četvrtnog tarifnog postupka dovesti do pojeftinjenja ili poskupljenja električne energije, te da sve ovisi o već navedenoj dokumentaciji.

Po njima je još uvijek neozbiljno govoriti o tome do čega će dovesti provedba četvrtog tarifnog postupka, te je kako navode svaka priča o tome spekuliranje.

Unutarnje rezerve

Iz Elektroprivrede HZHB pak smatraju da bi u oba slučaja došlo do nezadovoljstva. Smatraju da bi poskupljenje električne energije bio udar na građane, a ukoliko se pak donese odluka da se cijene električne energije umanje tada će ta odluka biti na štetu Elektroprivrede HZHB.

''Naš je stav bio da se tarife ove godine ne diraju. Međutim FERK je samoincijativno pokrenuo ovaj postupak i ne znam do čega će on dovesti'', kazao je Željko Topić iz Sektora za odnose s regulatornim tijelima Elektroprvrede HZHB. On je naglasio da će Elektroprivreda HZHB pomoću unutarnjih rezervi nastojati izbjeći eventualna poskupljenja.

Ovakvim postupkom FERK-a ogorčen je Matan Žarić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosna d.d. Mostar. ''Oni su pokrenuli tarifni postupak za napon 110, po nama to nije u redu i ne znam što će dalje s tim biti'', kazao je Žarić, a piše Dnevni list.