Đakonsko ređenje fra Antonia Šakote u Jeruzalemu

Jedan od ređenika bio je i naš fra Antonio Šakota, koji je primio sveti red đakonata. Na ređenju su nazočili i fra Antonijevi roditelji i braća što je za novoređenika predstavljalo posebnu milost.

Svečano misno slavlje započelo je u 9 h u crkvi sv. Spasitelja u Jeruzalemu i predslavio ga je Nj. Bl. Fouad Twal, jeruzalemski patrijarh latinskog obreda, u koncelebraciji s apostolskim delegatom za Svetu Zemlju mons. Giuseppeom Lazzarottom, novim-starim kustosom Svete zemlje fra Pierbattistom Pizzaballom i sa još oko 100 svećenika, među kojima su bili i naš provincijski vikar fra Ivan Ševo i fra Antonijev župnik fra Miro Šego. Valja nadodati da je za prezbitera zaređen i fra Sandro Tomašević, član franjevačke provincije svv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Za tu prigodu stiglo je i stotinjak hodočasnika iz Hrvatske što je samom ambijentu u i oko crkve dalo dodatni pečat.

Nj. Bl. Fouad Twal u homiliji je na poseban način naglasio neke vrlo važne elemente o kojima bi novoređenici trebali razmatrati. Prije svega ih je pozvao zahvaljivati Bogu za nezasluženu milost koja im je iskazana. I taj poziv darovan od Boga se, naglašava Twal, ne treba verificirati samo na polju studija, nego prije svega u služenju narodu kojemu smo poslani naviještati radosnu vijest. Nj. Bl. je progovorio i o stanju u Siriji pozivajući na molitvu za sirijski narod i potičući sve nas na ustrajnost u situacijama koje će biti vrlo teške u našem daljnjem služenju.

Fra Antoniju i svim ostalim novoređenicima želimo mir i ustrajnost na njihovu putu.

Miriam / Franjevci.info