"DIVA" Učenici Srednje škole Prozor promovirali peto izdanje školskog časopisa

prozor/rama

Učenici Srednje škole Prozor promovirali su peto izdanje školskog časopisa DIVA u prostorijama škole. Na izdanju su marljivo radili uz pomoć profesora Zorana Stojanovića, Ankice Markešić i Mire Pavličevića. Na više od 40 stranica učenici su u novom broju časopisa DIVA pisali o Rami, književnosti, sportu, glazbi, feminizmu, povijesti njihove škole i drugim zanimljivim temama. Predstavljeni su ovogodišnji maturanti, a svoja iskustva nakon školovanja u Prozor-Rami podijelili su maturanti prošle generacije.

prozor/rama

“Kroz nastavu i razgovore s učenicima iskazan je interes za ponovno izdavanje školskog lista Diva. U ovim otežanim epidemiološkim uvjetima uspjelo se raditi uglavnom online. Koristili smo svako slobodno vrijeme u školi za potrebne razgovore i analizu rada. Učenici su i na ovaj način pokazali svoje sposobnosti kroz zanimljive oglede, pjesme, likovni izričaj i novinarski tekst. Na pripremi časopisa smo radili gotovo dva mjeseca, a kada je u pitanju angažman učenika, časopis je tiskan upravo zbog tog njihovog angažmana. Učenici hoće, mogu i znaju, samo im treba podrška”, rekao je profesor Zoran Stojanović za Ramski Vjesnik.

Prilika za kreativnost

Časopis je izlazio tek povremeno od prvog izdanja davne 1999. godine. Nakon što je izdano nekoliko brojeva i napravljena duža stanka, učenici su iskazali veliki interes za ponovno izdavanje časopisa DIVA. U uvodnoj riječi, ravnateljica škole Anđa Mlakić je kazala:

“Zadovoljstvo mi je pozdraviti ovu vrijednu učeničku aktivnost uz podršku profesora u izdavanju petog broja školskog lista „Diva“. Ovo je lijepa prigoda kojom pokazujete svoju kreativnost u pisanom obliku. To je ono što upravo želimo postići u Srednjoj školi Prozor obrazujući učenike da budu kreativni, otvoreni i spremni za nove spoznaje koje će primjenjivati u svom životu.”

prozor/rama

Naziv časopisa dolazi iz 1999. godine kada su učenici Srednje škole Prozor iskazali interes za izdavanje školskog lista. Učenička ideja je bila da se list zove DIVA prema ramskoj heroini Divi Grabovčevoj. Diva je djevojka iz Rame, ali je postala univerzalni lik borbe protiv nasilja i zloupotrebe moći.

Projekt među Volonterskim i medijskim akcijama mladih

Na ovom izdanju časopisa DIVA radili su: Gloria Antunović, Daria Baketarić, Matea Beljo, Katarina Bošnjak, Lucija Burić, Ana Marija Dedić, Ivana Dragić, Monika Džidžić, Magdalena Nikolić, Zorica Nikolić, Lucija Šarčević, Martina Škarica, Ivona Uložnik, Ružica Zelić, prof. Ankica Markešić, prof. Miro Pavličević te prof. Zoran Stojanović. Za grafičko oblikovanje je, uz pomoć i prijedloge učenika, odgovoran DIVA Design studio Kristine Ivić iz Zagreba, dok je časopis tiskan u tiskari Ramas d.o.o. u Prozoru.

Učenici puni dojmova

Upitali smo za dojmove par učenika koji su bili dio uredništva ovogodišnjeg časopisa DIVA, a većini je rad na časopisu bio zanimljiv i nešto novo, bez obzira radilo se o samostalnom radu ili u grupi.

Ivana Dragić, maturantica opće gimnazije, nam je kazala:

“Radila sam na naslovnici, na intervjuima i samom dizajnu časopisa. Kako planiram upisati grafički dizajn, tijekom pandemije i izolacije sam proučavala InDesign i mogućnosti tog programa. Sve što sam naučila sam primijenila upravo prilikom rada na DIVI. Ovo je bilo nešto novo, totalno drugačije, a samim time i jedno predivno iskustvo.”

prozor/rama

Ivanina kolegica u uredništvu, Monika Džidžić, je pak rekla:

“Treći sam razred gimnazije i također sam sudjelovala u izradi časopisa. Poseban mi je izazov bio vremenski rok, jer smo pored školskih obaveza u roku od dva mjeseca stvorili cijeli časopis. Radila sam na intervjuima, ali sam pomagala i tijekom rada na dizajnu i ispravljanju tekstova. Najzahtjevniji je bio sam početak, osmisliti kako će to sve uopće izgledati. Na kraju je bio ipak bio lijep osjećaj, jer smo napokon stvorili nešto izvan redovne nastave. Mogli smo pokazati svoju kreativnost i odgovornost prema radu. Timski rad je bio dobar i svi smo se mogli osloniti jedni na druge.”

Lucija Šarčević, koja je bila zaslužna za glazbeni program kojim je uljepšala današnju promociju je kazala:

“Učenica sam trećeg razreda gimnazije. Također sam sudjelovala u kreiranu časopisa DIVA. Drago mi je da smo se mi učenici aktivirali, posebno u vrijeme koronavirusa, jer su mnoge izvanškolske aktivnosti odgođene. Rad na časopisu je bio idealna prilika da pokažemo našu aktivnost. Ja sam doprinijela intervjuom s profesoricom glazbene umjetnosti Sonjom Cvitanović. Razgovarale smo općenito o glazbenoj umjetnosti i kulturi te kako učenici doživljavaju taj predmet. Također, koju vrstu glazbe slušaju i slično. Preporučujem svima da pročitaju ovaj časopis i nadamo se da ćemo s izdavanjem nastaviti već iduće godine. Da će učenici pokazivati svoje vještine pisanja.”

prozor/rama

Katarina Bošnjak, također učenica trećeg razreda gimnazije, radila je na anketi o internetu i slobodnom vremenu mladih, a za Ramski Vjesnik je rekla:

“Temu sam odabrala jer su internet i nove tehnologije preuzele cijeli svijet. Proučavala sam različite utjecaje interneta na mlade, samo jedan od njih je da mladi danas dosta manje čitaju, a više vremena provode ispred ekrana i slično. Anketu sam provela među mlađom populacijom, od 1998. do 2008. godišta. Zajedno sam s kolegicom Lucijom Šarčevič radila i na članku meteorološke sekcije u Srednjoj školi. Kroz godinu dana smo vršili mjerenja temperature zraka i količine padalina, s profesorom Mirom Pavličevićem. Statistiku smo kroz grafove prikazali upravo u članku časopisa.”

Izdavanje školskog lista financijski su pomogli Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva kroz projekt Volonterske i medijske akcije mladih te Općina Prozor-Rama.