CYCLING RURAL Nova rekreativna ponuda u zapadnoj Hercegovini - Franciskana

CYCLING RURAL Nova rekreativna ponuda u zapadnoj Hercegovini - Franciskana

Rekreativna biciklistička vožnja pod nazivom 'Franciskana' bit će organizirana u nedjelju, 11. listopada u okviru projekta prekogranične suradnje 'Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural', financiranog od strane Europske unije. Cilj ove svojevrsne biciklijade je promocija cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Planirani polazak sudionika je u 9 sati sa platoa ispred Gimnazije fra Dominik Mandić (Kardinala Alojzija Stepinca, Široki Brijeg).

Sudionici će moći voziti različite staze po izboru i to: stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91 km); stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 138 km) i stazu Franciskanu B cestovnu (od cijelih 162 km). Na ovim relacijama sudionici će imati prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina nudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom vožnje, sudionici će moći obići: Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića Gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama.

Biciklistička staza 'Franciskana' je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Najduža dionica koja će se voziti je 'Franciskana B', koja prolazi kroz mjesta: Široki Brijeg, Uzarići, Dobro selo, Žitomislići, Šurmanci, Međugorje, Kravice, Ljubuški, Grab, Veljaci, Koćuša, Tihaljina, Ružići, Grude, Posušje, te natrag do samostana u Širokom Brijegu.

Ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizirana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete 'Bike Friendly Concept', što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije. To će izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt 'Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural' provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura. Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom 'Cycling Rural', koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa, navedeno je u priopćenju iz Ureda vlade ŽZH za europske integracije.