CVJETNI RAJ OBITELJI HRSTIĆ U berbi pomažu i maleni unuci, a onda svi skupa sa susjedima prave aranžmane

Cvijeće Ljubuški

Uoči blagdana, potražnja za cvijećem, ikebanama i buketima prigodnima za Sve svete i Dušni dan doseže svoj vrhunac. U Hercegovini, gdje se velika važnost pridaje posjećivanju i uređenju grobova, mnoge obitelji se posvećuju uzgoju različitih vrsta cvijeća za izradu aranžmana. Jedna od tih obitelji koja s ljubavlju čuva tu vrijednu tradiciju su Hrstići iz Radišića pored Ljubuškog. Ova obitelj broji osam članova: tri supruge, tri muža i dva malena unučića, koji zajedno održavaju obiteljsku tradiciju uzgoja cvijeća. Svojim radom, Hrstići ne samo da pružaju cvijeću pravilnu njegu i ljubav, već i omogućuju drugima da na poseban način odaju počast svojim najmilijima.

Obitelj prije svega

„Ovim poslom bavimo se već više od 20 godina. Imamo svoju vlastitu cvjećarnu i pogrebno poduzeće. Na početku, moj suprug Bože i ja krenuli smo ovim putem s ljubavlju prema cvijeću i željom da pružimo dostojanstveni oproštaj svojim najmilijima. No, vrijeme je brzo prolazilo i kako su naši sinovi Valentino i Žarko postajali stariji, počeli su nam se pridruživati u poslu. S ponosom smo svjedočili njihovom entuzijazmu i predanosti ovom poslu, a prije par godina, dobili smo još jedan razlog za radost. Obojica su se vjenčali sa svojim dugogodišnjim djevojkama, Jagodom i Petrom, koje su sada također dio naše obitelji. Sada nas šestero zajedno radimo ovaj posao, dijelimo radosti i izazove koji idu uz njega, i pružamo podršku jedni drugima u svakom trenutku. Nedavno smo dobili i dva prekrasna unuka, Davida i Frana, koji svakim osmijehom svojih malenih lica ispunjavaju naše dane srećom i ljubavlju“, izjavila je za hercegovina.info ponosna Vinka.

Cvijeće Ljubuški
 
Ljudi najčešće kupuju cvijeće i nose ih na grobove kako bi izrazili svoju ljubav, poštovanje i sjećanje prema svojim najmilijima koji su preminuli. Ono simbolizira ljepotu i prolaznost života, te pruža utjehu u teškim trenucima gubitka, a sama gesta pokazuje da se voljeni nikada ne zaboravljaju i da će uvijek biti prisutni u srcima onih koji ostaju.
 
„Kada smo tek počeli, iskreno nismo ni mogli zamisliti da ćemo doći do ovoga gdje smo sad. Naša priča je počela skromno, s nekoliko sadnica cvijeća, tek toliko da zadovoljimo vlastite potrebe i da ne moramo kupovati cvijeće negdje drugdje. No, kako su godine prolazile, tako je i naša strast prema cvjećarstvu rasla, zajedno s potražnjom za našim aranžmanima. Svake godine smo dodavali nove vrste cvijeća u naš vrt i plastenike i s ljubavlju ih njegovali i pazili. Kao obitelj, zajedno smo svjedočili kako naša mala parcela postaje oaza boja i mirisa, mjesto gdje ljubav prema prirodi i jedni prema drugima raste iz dana u dan. Kako je vrijeme prolazilo, naša obiteljska tradicija je rasla i proširila se zajedno s našom zajednicom. Sada svake godine s ponosom radimo zajedno kako bismo stvorili prekrasne aranžmane za Svi svete i Dušni dan“, dodala je.

Cvijeće Ljubuški
 
Proveli smo petak poslijepodne na njihovom prekrasnom imanju i ostali ugodno iznenađeni koliko je sve bilo lijepo uređeno i organizirano. Njihov vrt je bio prava oaza mira i boja, a dvorište prepuno cvjetnih aranžmana.
 
„Na našem imanju trenutno imamo četiri velika plastenika s oko deset tisuća sadnica. Počeli smo s tek nekoliko njih i iz godine u godinu postupno povećavali njihov broj. No, sada smo došli do trenutka kada smatramo da smo postigli optimalnu brojku. Ne želimo prekoračiti tu granicu jer nam je važno zadržati ravnotežu između posla, obitelji i vremena za odmor i druženje. Kroz sve ove godine, ovo je postalo našim načinom života. Smatramo se sretnima jer smo u mogućnosti raditi ono što volimo i istovremeno biti zajedno kao obitelj“, izjavio je Bože.
 
Uzgoj cvijeća nije nimalo jednostavan posao. On zahtijeva mnogo predanosti, truda i pažnje. Nije dovoljno samo posaditi sjeme i čekati da cvijeće samo naraste. Za postizanje prekrasnih i zdravih biljaka treba mnogo više od toga. Svaki dan, tijekom svih godišnjih doba i svih vremenskih uvjeta, potrebno je brinuti se o biljci, zalijevati je, hraniti, pravilno je obrezivati i zaštititi od štetnika.
 
„Naše putovanje s uzgojem cvijeća počinje u srpnju svake godine, i od tada započinje naš najveći posao. Od trenutka kada se sjeme posije u zemlju svaki dan donosi novi izazov, ali velika je radost gledati kako se cvijeće polako razvija. Zalijevanje sjemena postaje naša svakodnevna rutina. Usudio bih se reći da su u tom razdoblju za većinu proizvođača cvijeća računi za vodu poput planine koju treba savladati. Međutim, sreća je da na našem imanju imamo vlastitu bušotinu vode, što olakšava našu svakodnevnu brigu za cvijeće. Oko blagdana Velike Gospe, dolazi faza zamračivanja kako bismo tempirali cvatnju. Ova faza zahtijeva preciznost, jer moramo dobro odabrati trenutak kako bismo osigurali da cvijeće bude spremno za rezanje nekoliko dana prije Svi svetih. Ako zakasnimo, svi naši napori i trud mogli bi biti uzalud. Nakon faze zamračivanja, ulazimo u fazu pljevidbe. Pljevidba uključuje pažljivo uklanjanje viška lišća i nepotrebnih izdanaka kako bi se osiguralo da svaka biljka dobije dovoljno svjetla i zraka. Pored toga, važno je redovito provjeravati i brinuti se o stanju biljaka, uključujući kontrolu štetočina i bolesti te pravilno hranjenje cvijeća kako bi se osiguralo zdravo rastuće bilje“, ispričao nam je.

Cvijeće Ljubuški
 
Mnogi proizvođači cvijeća nisu zadovoljni ovom godinom.
 
„Ova godina stvarno nije bila bajna za uzgoj cvijeća. Visoke temperature nisu bile blagotvorne za ove biljke koje inače vole vlagu, kišu i jugo. I kao da to nije bilo dovoljno, proizvođači su se morali suočavati s različitim bolestima i nametnicima. No, unatoč svim tim izazovima, mi smo stvarno dobro prošli“, dodao je.
 
Osim obitelji Hrstić koja svakodnevno radi zajedno na uzgoju i pripremi cvijeća, istinska snaga njihova uspjeha leži u podršci njihovih prijatelja i susjeda. Bez te pomoći kako su nam i sami u nekoliko navrata rekli, vjerojatno ne bi mogli postići niti upola onoliko koliko jesu.
 
„Da budem iskrena, imamo najbolje susjedstvo na svijetu. Imamo sreću da živimo u susjedstvu gdje se obitelji svakodnevno druže i podržavaju. Kada se nešto posebno događa - bilo da je riječ o rođendanima, krštenjima ili vjenčanjima - znamo da uvijek možemo računati jedni na druge. Kada dođe vrijeme za branje cvijeća i uređivanje aranžmana, nekoliko naših dragih susjeda, prijatelja i kumovi već godinama unazad dolazi nam pružiti svoju ruku i podršku koliko god mogu. Bez njih, ne bismo mogli postići sve ovo što radimo. Znate onu: "kad se male ruke slože, sve se može"? Pa, mi smo živi dokaz da je to istina. Cijeli dan zajedno beremo cvijeće, a navečer se okupimo kako bismo pravili aranžmane. To je vrijeme kada se smijeh miješa s trudom, kada razgovaramo o životu i prisjećamo se starih priča“, ispričala nam je Vinka s osmjehom na licu.

Cvijeće Ljubuški
 
Cijene aranžmana kreću se od 15 KM pa na dalje, omogućujući svakome da pronađe nešto što odgovara njihovom budžetu. Iako je poskupljenje vidljivo na svakom koraku, Hrstići su zadržali prošlogodišnje cijene. „Primijetili smo da se kod nas najviše prodaje ona zlatna sredina, aranžmani u cjenovnom rasponu od 30 KM“, kazali su nam.
 
"Vojska" za branje cvijeća obitelji Hrstić započela je svoj rad prije nekoliko dana, a osim njihove cvjećarnice uskoro će se otvoriti i prodajni štandovi iza općine u Ljubuškom, gdje su i ove kao i svake godine do sada zakupili mjesto.

„Bit će zanimljivo vidjeti kako će ići prodaja ove godine. Prošle godine uoči Svi svetih, naša ponuda cvjetnih aranžmana bila je toliko tražena da smo prodali i posljednji aranžman. Doslovno smo zaključali radnju uoči samih blagdana. To nam je omogućilo da i obje svetkovine proslavimo u miru i prisustvu naših najmilijih“, zaključili su.
 
Uzgoj cvijeća i izrada aranžmana obitelji Hrstić predstavlja divnu priču o strasti, predanosti i zajedništvu. Njihova radna etika kao i podrška cijelog susjedstva omogućuje im da donesu ljepotu i toplinu u živote mnogih. Na kraju jedno je sigurno, ova priča podsjeća nas na važnost zajedništva i ljubavi prema prirodi, te kako trud i strast mogu stvoriti velike promjene u našim životima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.