Sarajevski prevarant varao po Ljubuškom, Posušju i ostalim mjestima Hercegovine

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar
Komad je predat Sudskoj policiji, koja ga je sprovela u Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar, s obzirom na to da mu je nakon raspisivanja potjernice bio određen pritvor, javlja Avaz.

- Protiv Komada je Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije - Široki Brijeg podiglo dvije optužnice. U prvom slučaju Komad se tereti da se predstavio kao N. P. iz Parlamenta u Sarajevu i oštećenom M. P. kazao da je zainteresiran za kupovinu njegovog laptopa. Ponudio mu je cijenu od 1.000 KM i kazao da će poslati uposlenike brze pošte "24VIP" po laptop. Potom je optuženi došao u Ljubuški i, predstavljajući se kao vozač brze pošte, preuzeo laptop i dao oštećenom primjerak lažnog ugovora, nakon čega je otišao. Laptop je prodao njemu poznatoj osobi za 400 KM - kazali su u Općinskom sudu u Ljubuškom.

Prema drugoj optužnici, Komad se tereti da se Lj. K. lažno predstavio kao N. P. iz Ministarstva obrane u Sarajevu i rekao da je zainteresiran za kupnju njenog laptopa. Potom je slijedio isti scenarij kao u prvom slučaju. Laptop je dao K. M. na ime duga.

Inače, ovaj prevarant, koji je bivši zaposlenik međunarodnih snaga u BiH, prilikom prevara predstavlja se različito.

Između ostalog, uhićen je jer se lažno predstavljao kao jedan od šefova Europske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN) te je bogatijim i uglednijim građanima nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, za šta je iznuđivao novac.

U listopadu prošle godine uhićen je u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima u Kladnju na način da je, nakon što, navodno, pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac da ih, tobože, ne bi prijavio nadležnim organima.

U listopadu 2013. godine, predstavljajući se kao Nermin Salihović, zaposlenik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Komad je pokušao prevariti rent-a-car agenciju te unajmiti automobil Golf 4, i to ni manje ni više nego za Michael Bloomberga, tadašnjeg gradonačelnika New Yorka.

Tada je s interneta preslikao vozačku dozvolu koja glasi na ime gradonačelnika Bloomberga te je skenirao i priložio uz zahtjev za najam vozila kod agencije "GD marketing".

Srećom, vlasnik agencije Sanjin Golub postao je sumnjičav te je između ostalog nazvao i sjedište USAID-a u Sarajevu, gdje su mu kazali da za Salihovića nikada nisu čuli. Pri tome su mu postavili i pitanje: "Zar stvarno mislite da bi gradonačelnik New Yorka mogao biti odsutan 72 dana."

U srpnju 2013. godine stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac, predstavljajući se kao Edin Masleša, zaposlenik u EUFOR-u, uzeo je 8.000 KM obećavajući im da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u sarajevskom naselju Bare, kod kojeg je na prevaru želio unajmiti stan na godinu. Srećom, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan, iako veoma lukav, brzo propao.

Osim zbog prevara i lažnog predstavljanja, policija u Tuzli Komada je uhitila i zbog nedopuštenog držanja oružja, jer je u motelu "Royal", gdje je odsjedao, pronađen pištolj s pedesetak metaka.

No, iako je osuđivan i više puta uhićivan te iako ga zbog raznih prevara potražuje veći broj policijskih uprava u BiH, nije jasno kako se Komad opet našao na slobodi, piše Avaz.

Eldin Komad se 27. lipnja 2013. godine u rent-a- car agenciji "Karoserija" iz Posušja predstavio kao zaposlenik Velepoalsntva SAD te unajmio vozilo Škoda Octavia, nakon čega nije izvršavao obaveze iz ugovora o najmu. Sarajevska policija kod Komada je pronašla najprije ključeve, a potom i automobil, koji je vraćen. Komad je, podsjećaju, unajmio i Ford Focus iz čapljinskog autosalona "Ivanković", koji nije vratio. Tada se predstavio kao Edin Marić, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH, tvrdeći da u ime visokih dužnosnika treba unajmiti automobil. Otkriveno je da se Komad, koristeći Ford Focus, predstavljao na području općine Ilidža kao inspektor Uprave za neizravno oporezivanje (UIO).