Mostar: Zlatko Humo optužen za izazivanje opće opasnosti

tunel salakovac

... završena je istraga protiv Zlatka Hume (24) iz Mostara, djelatnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), inače sina bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i županijskog ministra Esada Hume.

Kako doznaje Večernji list BiH, Humo mlađi je optužen za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti.

Podsjećamo, 20. Studenog prošle godine, oko 17 sati, u tunelu Salakovac ispred automobila prvog čovjeka Oružanih snaga BiH, bačena je nepoznata eksplozivna naprava. Kasnije se utvrdilo da je riječ o topovskom udaru, a Humo je priznao djelo, ali je rekao kak se nije radilo o napadu te da nije znao da se iza njega i njegovih prijatelja vozi general Jeleč.

U iskazu je, tvrdi Večernjak, rekao kako je riječ o slučajnosti te da je napravu uzeo od suputnika, inače vatrenog navijača, te da je samo htio izazvati zvučni efekt, što se i dogodilo 17 metara prije izlaska iz tunela, a nikako ugroziti bilo čiji život i da je u pitanju bila obična šala.

Podsjećamo, čelnik OSA-e Osman Mehmedagić, je odmah nakon incidenta rekao kako je već pokrenut stegovni postupak protiv Hume, a odmah po priznanju djela tužiteljica Maja Čišić izjavila je kako se cijeli tretira kao izazivanje opće opasnosti.

"(Humo) nije imao namjeru izvršiti atentat na generala i ugroziti njegov život, no naravno da ga je ugrozio", kazala je tada tužiteljica ističući kako je riječ o iznimno opasnom postupku koji je mogao dovesti do tragičnih posljedica.